Se je vlada prav odzvala na rast energentov? V DZ tudi o korupciji in mafiji.

Podražitev energentov je sezonska, zagotavlja predsednik vlade Janez Janša. Upokojencem z nizkimi pokojninami bo država najprej pomagala premostiti zimo s solidarnostnim dodatkom. Konec januarja, ko bo več znanega, za koliko se je podražila energija, pa se bodo na vladi odločali tudi o energetskih vavčerjih za socialno šibke.

Poslanci so  razpravljali o odgovoru, ki ga je na prejšnji seji dal 
Janez Janša poslancu Mateju T. Vatovcu na temo o korupciji in 
mafijskem upravljanju z državo. Foto: STA
Poslanci so razpravljali o odgovoru, ki ga je na prejšnji seji dal Janez Janša poslancu Mateju T. Vatovcu na temo o korupciji in mafijskem upravljanju z državo. Foto: STA

LJUBLJANA >Podražitve energentov skrbijo poslance; dva iz opozicije sta premierja Janeza Janšo spraševala, ali in kako bo vlada pomagala ljudem, ki ne zmorejo plačevati tako visokih stroškov za energijo.

Energetski vavčerji, če bo to potrebno

V desetem protikoronskem zakonu (PKP 10), ki naj bi ga DZ sprejel pred koncem leta, je predviden solidarnostni oziroma draginjski dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov. Dodatek bo po Janševih besedah dobilo več kot 300.000 upravičencev; poleg upokojencev še starejši kmetje brez pokojnin, invalidi in vojni veterani.

V SAB predlagajo, naj država ljudem omogoči porabo turističnih bonov - lanskih in letošnjih - tudi na področju energetike. Janša je to možnost zavrnil, saj da so boni namenjeni pomoči turistični panogi, napovedal pa, da bo vlada konec januarja obravnavala predlog za uvedbo posebnih energetskih vavčerjev za 60.000 socialno najšibkejših ljudi.

Mafija je za leve desna, za desne pa leva

Janša je odgovarjal tudi na prijazna vprašanja poslancev iz NSi in Desusa o tem, kaj je vlada naredila v preteklem mandatu za upokojence in širše in kaj še načrtuje do volitev. Kljub epidemiji covida-19 je vlada za obravnavo v državnem zboru pripravila vrsto sistemskih zakonov, ki v temelju izboljšujejo položaj ljudi, poleg tega pa je pripravila še deset protikoronskih paketov, je spomnil Janša. Na vladi računajo, da bodo z ukrepi še naprej vzdrževali visoko gospodarsko rast.

O korupciji in mafiji

Današnji dan v DZ je zaznamovala tudi razprava o poslanskem vprašanju Mateja T. Vatovca (Levica) o korupciji in mafijskem upravljanju z državo. “Vsakič, ko je SDS na oblasti, vlada neko združenje, ki si ne jemlje države kot nekaj, kar mora služiti vsem, ampak kot neki lastni fevd, ki ga je potrebno izkoristiti do zadnjega kančka,” je dejal Vatovec. To po prepričanju Vatovca in drugih poslancev opozicije dokazujejo povezave Janeza Janše z davčnim svetovalcem Rokom Snežičem, afere pri nabavi zaščitne opreme in kupovanju hitrih testov, Vizjakova afera “glupi” davki, izplačevanje koronskih dodatkov, kadrovanje v energetiki, kadrovanje v policiji, zapleti z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, Janševa druženja z lobisti, poskusi podrejanja medijev in tako dalje.

V koaliciji na to odgovarjajo, da so v državi res prisotne mafijske prakse, te pa delujejo v ozadju levih politik. Janša je med drugim spomnil na gradnjo Teš 6, kjer je bila korupcija dokazana, predvsem pa je izpostavil pranje iranskega denarja v NLB, kjer kriminalistična policija, tožilstvo in sodstvo zadevi niso prišli do dna.


Najbolj brano