V četrtek na novo potrjenih 1798 okužb, na Primorskem 69

V Sloveniji je bilo včeraj ob 6368 testiranjih na novo potrjenih 1798 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 703 bolnikov, na intenzivni negi jih je 122. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 40 oseb, 23 bolnikov s covidom-19 je umrlo, je vlada sporočila na twitterju.

 Foto: STA
Foto: STA

SLOVENIJA > Delež pozitivnih testov je znašal 28 odstotkov. Že drugi dan ni bilo povečanega števila okužb, a razmere se še umirjajo, še naprej se veča število bolnikov, ki potrebujejo bolniško oskrbo.

Na Primorskem so včeraj potrdili 69 novih okužb. Največ, 12, so jih potrdili v Postojni. V Kopru so jih potrdili 11, v Idriji 8. V Ajdovščini in Novi Gorici so jih potrdili po 6, v Ilirski Bistrici in Pivki pa po pet. V Piranu so potrdili štiri primere. V Izoli so potrdili tri primere, v občinah Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica po 2. V Tolminu, Sežani, Vipavi in Brdih so potrdili po en primer.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno skupno 20.980 oseb z aktivno okužbo. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je že pri 1001.

Jelko Kacin (Foto: Sta)

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je vlada za sedem dni podaljšala prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, kar pa ne velja za osnovne življenjske potrebščine. Prav tako ostajajo v veljavi omejitev oziroma prepoved prehajanja občinskih mej, omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter omejitev na združevanje do šest ljudi.

Počitnice za osnovnošolce, za srednješolce in študente delo na daljavo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da jim ravnatelji vrtcev in osnovnih šol sporočajo, da se številni soočajo z okužbami med kadri. V nasprotju s tem iz društva ravnateljev srednjih šol sporočajo, da si želijo nadaljevati šolanje na daljavo, saj da so na to dobro pripravljeni.

“Vlada je zato odločila, da lahko vrtci na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način,” je dejala ministrica.

Simona Kustec (Foto: Sta)

“Za osnovne šole se podaljšajo počitnice do 8. novembra, enako velja za glasbene šole,” je sporočila.

“V srednjih šolah, torej v nižjem poklicnem izobraževanju, v srednjem poklicnem izobraževanju, v srednjem strokovnem izobraževanju in v gimnazijah na podlagi sklepa ministrice poteka pouk na daljavo,” je napovedala.

“Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami,” je dejala.

“Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter za izjeme, ki so veljale že v tem tednu tudi za dijaške in študentske domove,” je sklenila.

Bo šolsko leto podaljšano?

Ob tem je pojasnila: “Podaljšanje počitnic za teden dni za osnovnošolce še ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto. Prepričana sem, da bomo uspeli ta teden nadoknaditi znotraj trajanja šolskega leta.” Kako bodo pet dni nadomestili med letom, bodo dorekli s predstavniki ravnateljev, stroko, predstavniki ministrstva in sindikati ter poiskali optimalno rešitev. “Želimo jih nadomestiti s procesom dela v živo, pet dni ne predstavlja usodnega problema,” je zatrdila ministrica.

Za delo po 8. novembru bodo preučili epidemiološko sliko in pogledali, kaj se dogaja s številom okužb v vrtcih in osnovnih šolah. “Delamo na tem, da gremo v neko obliko izobraževanja, vsaj na daljavo,” je povedala ministrica.

Kot je pojasnila, lahko starši otrok do 12. leta uveljavljajo svojo odsotnost z dela in so tako tudi plačani, starejši otroci pa da lahko poskrbijo zase v času, ko so starši v službi.

Glede ocenjevanja znanja v času šolanja na daljavo so ravnatelji prejeli gradivo z navodili in pojasnili.

Nakazuje se trend, da so se ukrepi prijeli

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je dejala, da podaljšujejo tudi prej veljavne ukrepe na področju zdravja, novih ukrepov pa ne bo. “Nakazuje se trend, da so se ukrepi prijeli. A upočasnitev ni dovolj, zato je treba vztrajati tudi pri spoštovanju samozaščitnih ukrepov,” je opozorila.

Tina Bregant (Foto: Sta)

Delež pozitivnih testov je še vedno izjemno visok, kar pomeni, da so se šele začeli kazati prvi učinki ukrepov. “Da so se zadeve umirile, bodo pokazale razmere v bolnišnicah, ko število bolnikov ne bo več tako naraščalo,” je pojasnila.

Število postelj v bolnišnicah povečujejo vsak dan. Za zdaj jih je dovolj, a problem je pomanjkanje kadra. Prav tako je po njenih besedah dovolj zaščitne opreme, tudi kisikovih jeklenk in ventilatorjev.

Vrhunski in poklicni šport ostaja med izjemami za delovanje

Vlada je podaljšala večino odlokov o omejitvi gibanja, med izjemami pa ostaja vrhunski in poklicni šport, kot ga je opredelil vladni odlok o omejitvah športnih dejavnosti po drugi razglasitvi epidemije novega koronavirusa. Dovoljeni so treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, brez gledalcev, z omejitvami pa tudi rekreativnim.

"Vsi udeleženci tekmovanj morajo imeti s seboj potrdila z izpolnjenimi podatki, tako kot vsi zaposleni, ki prehajajo občinske meje. Vrhunski šport tako ostaja del življenja, kot je bilo določeno z vladnim odlokom. Prosimo pa vse odgovorne v klubih in zvezah, da ravnajo odgovorno ter nadaljujejo z doslednim izpolnjevanjem ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," je pojasnil državni sekretar za šport Marjan Dolinšek.


Najbolj brano