V Bruslju ostra izmenjava besed med in 't Veldovo in Tomčevo

Razprava o oktobrski misiji odbora Evropskega parlamenta v Sloveniji je danes izzvenela v znamenju ostre izmenjave med evropsko poslanko Romano Tomc in vodjo delegacije Sophie in 't Veld. Tomčeva je izpostavila, da je misija zgrešila cilj, in 't Veldova pa je odločno zavrnila napade in EPP pozvala h konstruktivnemu sodelovanju.

Romana Tomc Foto: Genevieve ENGEL
Romana Tomc Foto: Genevieve ENGEL

BRUSELJ > Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) je danes v Bruslju razpravljal o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji.

Obžalujejo, da se niso srečali s premierjem ali s katerim od ministrov

V javno objavljenem poročilu delegacija med drugim izraža globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Delegacija je prav tako izrazila obžalovanje, ker ob obisku v Sloveniji ni bilo mogoče izmenjati mnenj ne s predsednikom vlade Janezom Janšo ne z nobenim od ministrov, ter sklenila, da zaskrbljujoče razmere terjajo nadaljnje spremljanje, vključno z vsemi ukrepi, ki jih ima na voljo Evropski parlament.

In 't Veldova je danes povzela ključne ugotovitve, sicer pa je razpravo zaznamovala ostra izmenjava med njo in Tomčevo (EPP/SDS), ki je bila med osmimi člani delegacije in je do misije kritična že od začetka.

Tomčeva: Gre za politično misijo, uperjeno proti aktualni vladi

Že pred obiskom delegacije v Sloveniji je Tomčeva dejala, da gre za politično misijo, uperjeno proti aktualni vladi. Kritična je bila tudi do poročila, češ da ni verodostojno in da je očitno namen diskreditacija slovenske vlade. Kolegici iz vrst socialdemokratov Tanji Fajon pa je očitala vpletenost v pripravo poročila.

Te kritike je ponovila tudi v današnji razpravi. Izpostavila je, da poročila, ki iz veliko razlogov ni verodostojno, žal ne more podpreti in da gre predvsem za vmešavanje slovenske opozicije v delo parlamenta. Dejala je tudi, da je misija žal zgrešila cilj in da je "zelo zelo skeptična" do njenega dela.

Tomčeva je pri tem med drugim izpostavila, da pri vladavini prava v Sloveniji ne gre le za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, pri stanju medijev pa ne zgolj za financiranje STA, ter poudarila, da sta pa obe temi sicer že rešeni in da obstajajo mnoge druge.

In 't Veldova pa je v odzivu izpostavila, da so se s poročilom strinjale vse politične skupine, torej tudi EPP, ter da vsi poskusi diskreditacije njihovega dela niso verodostojni in konstruktivni. "Lahko prosim nehamo s tem," je pozvala.

"Odločno zavračam te vrste namigovanja, očitke in napade. Res bi rada pozvala EPP ter našo kolegico h konstruktivnemu in poštenemu sodelovanju," je še dejala vodja misije iz vrst evropskih liberalcev (Renew).


Najbolj brano