Upokojeni koprski škof Pirih bo pokopan v četrtek na Sveti gori

Pogrebne slovesnosti za pokojnega upokojenega koprskega škofa Metoda Piriha bodo potekale v četrtek v Logu pri Vipavi in na Sveti gori. Pogreb je oblikovan v skladu z željo pokojnega škofa, ki jo je ustno izrazil nekaj dni pred svojo smrtjo, so sporočili iz koprske škofije.

Pogreb je oblikovan v skladu z željo pokojnega škofa, ki jo je ustno 
izrazil nekaj dni pred svojo smrtjo, so sporočili iz koprske 
škofije. Foto: Alenka Tratnik
Pogreb je oblikovan v skladu z željo pokojnega škofa, ki jo je ustno izrazil nekaj dni pred svojo smrtjo, so sporočili iz koprske škofije. Foto: Alenka Tratnik

KOPER > Ob 8.45 bodo pokojnega škofa pripeljali pred cerkev v Logu pri Vipavi. Dekanijski duhovniki ga bodo prinesli v cerkev in ob 9. uri darovali sveto mašo. Pridruži se jim lahko še nekaj duhovnikov od drugod. Potrebna je vnaprejšnja prijava pri vipavskem župniku.

Od 10. ure najprej bo možnost individualnega poklona in slovesa do pokojnega škofa. Ob tem na škofiji prosijo vse, ki bodo prišli, da dosledno spoštujejo varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Ob 16. uri bo pogrebna sveta maša, ki jo bo daroval koprski škof Jurij Bizjak ob navzočnosti apostolskega nuncija ter predstavnikov škofijskih duhovnikov. Tudi ta maša bo potekala ob upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Prisotnost duhovnikov in laikov je omejena. Izmed laikov bodo pri pogrebni sveti maši lahko navzoči samo sorodniki pokojnega škofa Piriha. Mašo bo preko zvočne in video povezave neposredno prenašal Radio Ognjišče.

Po maši bodo škofa Metod prepeljali na Sveto goro in ga pokopali v grobnici za glavnim oltarjem. Tudi pokop bo potekal v najožjem krogu škofa, njegovega spremstva in domačih pokojnega škofa.

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bo na Sveti gori sveta maša za pokojnega škofa, h kateri bo povabljeno škofijsko občestvo, so še zapisali na koprski škofiji.

Pirih je v torek v 85. letu starosti po daljši bolezni. V duhovnika je bil posvečen leta 1963, leta 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika, škofijo pa je kot škof ordinarij vodil od leta 1987 do upokojitve leta 2012.


Najbolj brano