Trenutno v karanteni 6380 oseb

Ministrstvo za zdravje je od začetka junija odredilo 7190 karanten, trenutno pa je v karanteni 6380 oseb, so sporočili. Ob tem se vlada ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom tako v Sloveniji kot v regiji zavzema za večji nadzor odrejenih karanten.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje karanteno odredi zdravi osebi, če je bila v tesnem kontaktu z okuženimi in se tako obravnava kot visoko rizično. V 14-dnevno karanteno morajo tudi potniki, ki prihajajo iz držav s slabšo epidemiološko sliko in jih je vlada uvrstila na rdeči seznam.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin, je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovi oceni “absolutno nezadostna”.

Ministrstvo za notranje zadeve je zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović se je v današnji izjavi za medije dotaknila dela zdravstvene inšpekcije. Ocenila je, da bi morala ta intenzivirati svoje delo ter pregledati več karanten, ekipo pa bi lahko okrepili s pomočjo drugih inšpektoratov.


Najbolj brano