Tonin se zaradi omembe Boga v parlamentu ne namerava opravičiti

Besede "Bog živi Slovenijo", ki jih je predsednik DZ Matej Tonin izrekel ob zaključku svojega govora po izvolitvi na ustanovni seji DZ, še vedno odmevajo. Poslanec Levice Franc Trček je namreč na današnji seji DZ od Tonina terjal opravičilo, ta pa se je skliceval na svobodo govora.

Predsednik DZ Matej Tonin Foto: STA
Predsednik DZ Matej Tonin Foto: STA

LJUBLJANA > To vprašanje se je sprožilo na današnji izredni seji DZ, ki se je začela s Trčkovim proceduralnim predlogom. Tonin je namreč po poslančevem mnenju kršil ustavno načelo ločenosti države in verskih skupnosti oziroma več členov ustave, ob tem pa tudi užalil celo vrsto ljudi. Od predsednika DZ je zato terjal opravičilo, v prihodnje pa mu "položil na srce, da je eno od bistev demokracije tudi samoomejevanje".

"Moj govor je sestavni del svobode govora v tej državi," je odvrnil Tonin in nadaljeval sejo. Predsednik DZ je sicer že v nedavnem pogovoru za STA priznal, da je zaradi nagovora ob nekaterih pozitivnih odzivih naletel tudi na nekaj kritik.

Tedaj je pojasnil, da je šlo za spontano, in ne strateško potezo. "To je eden izmed stavkov, ki je del Zdravljice, in če kdo te besede problematizira v državi, ki naj bi bila demokratična in v kateri naj bi po ustavi veljala svoboda govora, potem ga težko razumem," je tedaj dejal Tonin.


Najbolj brano