Testne frekvence 5G so že pod lupo več organov

“Danes govorim svoje mnenje kot državljan, poleg vsega še brezposeln,” je članom komisije DZ za nadzor javnih financ včeraj prizadeto dejal nekdanji minister Boris Koprivnikar. Teden dni po objavi sumov, da naj bi Koprivnikar službo v BTC dobil kot plačilo za to, da je tej družbi omogočil brezplačno testiranje frekvenc 5G, dogajanje že preučuje več državnih organov.

Komisija za nadzor javnih financ je priporočila računskemu 
sodišču, naj opravi izredno revizijo podeljevanja testnih frekvenc 
5G Foto: Tamino Petelinsek/STA
Komisija za nadzor javnih financ je priporočila računskemu sodišču, naj opravi izredno revizijo podeljevanja testnih frekvenc 5G Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Komisija za nadzor javnih financ je priporočila računskemu sodišču, naj opravi izredno revizijo podeljevanja testnih frekvenc za tehnologijo 5G. Od NPU, Specializiranega državnega tožilstva in KPK pa pričakuje, da bodo proučili sume nezakonitosti pri podelitvi teh frekvenc.

Koprivnikar se počuti medijsko obsojen

Vsi navedeni organi že delajo na tem. Računsko sodišče pridobiva podatke za izvedbo analize tveganj. O uvedbi revizije bodo odločali sedaj, ko jih je k temu pozvala komisija DZ. KPK je postopek že uvedla. “To ne pomeni, da je ugotovila kršitev, obstaja pa ustrezen sum, da je bilo nekaj narobe,” prav predsednik KPK Boris Štefanec. Na delu so kriminalisti, v začetku tedna pa je izredno revizijo uvedel tudi svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).

“Sem medijsko obsojen in zdaj moram dokazovati svojo nedolžnost,” pa trdi Boris Koprivnikar, ki je predvčerajšnjim dal odpoved zaposlitve v BTC, kjer ga je čakalo mesto izvršnega direktorja za poslovno transformacijo. Odpoved ni bežanje od odgovornosti, ampak razbremenitev vpletenih. Zaradi afere, o kateri je pred tednom dni prvi poročal portal Požareport, je bilo kompromitirano tako njegovo sodelovanje z BTC kot delovanje BTC na bodočih razvojnih projektih, pravi Koprivnikar. “Nedokazano in zlonamerno me javno blatite,” je včeraj očital parlamentarni komisiji, ki jo vodi Anže Logar (SDS).

“Očitno ni bilo vse ok”

Zvone Černač (SDS) je v predstavitvi razlogov za sklic seje komisije utemeljeval, da je področje radiodifuzije v prejšnjem mandatu prevzela stranka SMC kot svoj “fevd”. Korak po koraku naj bi v vodstvo Akosa namestila svoje ljudi, vključno z direktorico Tanjo Muha, vzporedno pa naj bi Koprivnikar poskrbel za spremembo zakonodaje, tako da se je v zakonu testno obdobje za uvajanje novih tehnologij podaljšalo s treh mesecev na tri leta.

Ni res, da je tako dolgo testno obdobje zahtevala Evropska komisija, trdijo v SDS. Nekatere države so te frekvence tržile in zanje dobile znatna sredstva, medtem ko so bile pri nas testne frekvence brezplačno dodeljene nekaterim podjetjem, med drugim podjetju BTC, kjer se je po koncu ministrskega mandata nameraval zaposliti Koprivnikar. “Očitno ni bilo vse ok,” si Koprivnikarjevo odpoved zaposlitve in odločitev družbe BTC, da vrne testne frekvence, razlaga Černač. To razume kot poskus, “da se ne pride zadevi do dna in da se ne razišče, kaj se je dogajalo s frekvencami”.

Tako Koprivnikar kot Tanja Muha sta pojasnila, da so testne frekvence popolnoma ločene od komercialnih. Poziv za dodelitev testnih frekvenc je še odprt in jih lahko dobi kdorkoli, njihov namen pa je, da različna podjetja še pred uvedb komercialnih frekvenc preizkusijo omrežje in na teh frekvencah že razvijajo nove tehnologije. Ko bo testna faza končana, bodo šle frekvence 5G na dražbo, na kateri bodo lahko sodelovali le telekomunikacijski operaterji.

Umaknili so se zaradi “blatenja”

Družba BTC je po izbruhu te afere vrnila te testne frekvence. Po besedah predsednika uprave BTC Jožeta Mermala so se za to odločili zaradi blatenja, s katerim se podjetju povzroča škoda. “To so nevarne igre in v realnem sektorju se tega ne moremo iti,” je pojasnil umik družbe BTC iz te zgodbe, ni pa izključil možnosti, da za testne frekvence ne bi zaprosili kdaj drugič.

Spornih testnih frekvenc še niso uporabljali. Vrnili so jih v fazi, ko so v sodelovanju z drugimi podjetji in znanstvenimi ustanovami šele prijavljali projekte, s katerimi bi kandidirali na razpisih za evropska sredstva. “5G frekvenca ti omogoča, da imaš boljše pogoje in boljšo infrastrukturo,” pravi Mermal. Vse to prispeva k večji konkurenčnosti in večji dodani vrednosti podjetja, ki pa mu želi uprava ta hip predvsem zavarovati dobro ime.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Zapleteno, nevidno in drago

Frekvence so dragocena dobrina vsake države. S tem sta se včeraj strinjala tako Boris Koprivnikar, nad katerega so se zgrnili očitki, da je podjetju BTC omogočil brezplačno in nenavadno dolgo testiranje tehnologije 5G v zameno za službo v tem podjetju, kot Zvone Černač, ki je v imenu SDS predstavil zahtevo za sklic seje odbora za nadzor javnih financ. Ko države dajejo frekvence v komercialno rabo, zanje iztržijo milijone evrov. Denar, ki ga za nakup frekvenc odštejejo operaterji, gre v ...

Preberi več

Najbolj brano