Suhozidna gradnja vpisana na Unescov seznam nesnovne dediščine

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na zasedanju v Port Louisu na Mavriciju odločil, da se na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpiše veščina suhozidne gradnje, so sporočili z ministrstva za kulturo. Nominacija za vpis na seznam je povezala osem evropskih držav, tudi Slovenijo.

Nominacija za vpis na seznam je povezala osem evropskih držav, 
tudi Slovenijo. Foto: Marica Uršič Zupan
Nominacija za vpis na seznam je povezala osem evropskih držav, tudi Slovenijo. Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Suhozidna gradnja je tipologija gradnje, ki je razširjena skoraj v vsem sredozemskem prostoru, pri nas pa so jo v preteklosti uporabljali predvsem na Krasu in v Istri. Zdi se, da danes gradnja zidu, pri kateri za vezavo kamnov ne uporabljamo malte ali drugih veziv, ponovno pridobiva na prepoznavnosti. Z namenom ohranjanja te kulturne dediščine se ustanavljajo društva in konzorcij, organizirajo delavnice in pišejo učbeniki, prizadevajo pa si tudi, da bi suhozidne mojstre usposabljali v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije.

Bistvo suhozida je v tem, da se pri gradnji ne uporablja veziva, ampak njegovo trdnost omogoča način zlaganja kamenja. Ta lahko, če je pravilno postavljeno, kljubuje tudi desetletja.


Najbolj brano