Stroški ogrevanja niso odvisni le od kurilne naprave

Ogrevalna sezona je že v polnem zamahu, a pomislek na jutri ne bo odveč. Sploh, ko pomislimo na stroške, ki jih pri ogrevanju ne gre zanemariti. Stroškom za ogrevanje se ni mogoče izogniti, lahko pa vplivamo na višino računa, izberemo primeren ogrevalni sistem ter izboljšamo učinke na lastno zdravje in okolje.

SLOVENIJA > Raziskali smo katere ogrevalne naprave so najprimernejše v različnih situacijah, kako vplivajo na vas in okolico ter seveda, kakšne stroške ogrevanja prinašajo. Pri raziskovanju stroškov in učinkovitosti posameznih sistemov ogrevanja smo si pomagali z javno objavljenimi informacijami in referenčnimi ceniki portala MojMojster.net, ki jih navajamo tudi v prispevku in na katerih lahko dobite še bolj podrobne ocene stroškov.

Ko razmišljamo o ogrevanju večina najprej pomisli na ogrevalne naprave, toda veliko lahko prihranite že z zmanjšanjem toplotnih izgub. Z boljšo izolacijo fasade, preprečitvijo toplotnih mostov na balkonih ter z vgradnjo kakovostnih oken in vrat.

Premislite o načinu prenosa toplote po vašem stanovanju. Centralno ogrevanje z radiatorji je klasična rešitev, vendar to pomeni tudi, da boste lahko namestili le kurilne naprave, ki delujejo pri temperaturi višji od 60°C. Ogrevanje skozi velike površine, kot so talno, stensko ali stropno gretje pa omogoča tudi nizkotemperaturne naprave. Pomembni so tudi dimniki, saj dober vlek močno izboljša učinkovitost katerekoli kurilne naprave. Šele nato pride na vrsto izbira primerne kurilne naprave. A tudi tukaj ni enostranskega odgovora, saj je potrebno upoštevati tako ceno naprave kot razpoložljivost kuriva.

V Sloveniji so še vedno najbolj razširjeni kotli na biomaso. Stare peči na biomaso izpuščajo v ozračje veliko količino trdih delcev, s filtrirnimi sistemi sodobnih peči pa se temu lahko delno izognemo. Na razpolago so peči na drva, peči na sekance ali peči na pelete. Prav tako je stvar preteklosti ročno nakladanje lesa, saj ima večina peči na biomaso na voljo avtomatsko dovajanje kuriva. Območje delovanja kotlov na biomaso je med 70 do 90°C zato so primerni predvsem za pripravo tople sanitarne vode in radiatorsko ogrevanje. Za dobro učinkovitost morajo kotli delovati s polno zmogljivostjo, vendar lahko v tem primeru odvečno energijo shranjujemo v zalogovniku toplote. Tudi odprti kamini na drva, lahko prispevajo več kot zgolj romantično vzdušje, saj jih lahko povežete s toplovodnim sistemom. Investicija v ogrevanje na biomaso znaša med 12.000 - 16.000 evri pri čemer vas bo celoletno ogrevanje enodružinske hiše stalo okoli 800 - 1300 evrov na leto.

Sodoben, učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja so toplotne črpalke. To se kaže tudi v vse večji priljubljenosti teh naprav. Delujejo na elektriko, so primerne tako za nizkotemperaturno kot tudi za visokotemperaturno gretje, lahko tudi hladijo, ne zavzamejo veliko prostora in potrebujejo minimalno vzdrževanje in čiščenje. Najboljše izkoristke toplotna črpalka daje skozi talno gretje, ki deluje pri nizkih temperaturah. Možno pa je tudi stropno ali stensko gretje. Edina slabost toplotnih črpalk je velika začetna investicija, ki se začne pri 15.000 evrih. A v zameno si lahko obetate, da boste celo hišo ogrevali že s 600 evri na leto.

Na elektriko deluje tudi IR ogrevanje. Sevanje, ki ga oddajajo infrardeči paneli, ogreva površine in ne zraka. Takšen način segrevanja je izredno učinkovit, hkrati pa je tudi primeren za ljudi z dihalnimi težavami, saj povzroča manj dvigovanja prahu kot drugi načini ogrevanja. IR panele je možno namestiti tako na strop kot steno. Z izbiro barv in vzorcev so lahko IR paneli praktično nevidni očem ali pa osrednji estetski poudarek v prostoru. Prednost IR ogrevanja je nizka začetna investicija okoli 4.500 evrov in enostavno avtomatsko upravljanje, vendar so primernejši za manjše prostore, ogrevanje na elektriko pa lahko stane tudi do 1.850 evrov na leto. Ko imate na voljo le elektriko, sta možni izbiri tudi električno talno gretje ali ogrevanje z električnimi radiatorji. Nato preučite sončne potenciale na vaši strehi. Velik del toplote za ogrevanje lahko brezplačno prispevajo sončni kolektorji, ki jih lahko namestite na streho svoje hiše. Običajno pa ne morejo zagotoviti dovolj toplote za celotno ogrevanje, zato jih moramo kombinirati še z drugimi načini ogrevanja.

V določenih pogojih se splača tudi ogrevanje s plinom. Kotli na plin dosegajo visoke izkoristke in so primerni tako za visokotemperaturno kot nizkotemperaturno ogrevanje. Če imate na voljo priključek na javni plinovod oz. mestni plin pa je ugoden tudi energent, saj boste za celoletno ogrevanje na plin plačali okoli 1.250 evrov. V nasprotnem primeru morate investirati v rezervoar za utekočinjen naftni plin ali kurilno olje, ki sta precej dražja: tudi do 3.350 evrov. Za inštalacijo plinske napeljave in peči na plin ali olje boste odšteli okoli 7.000 - 10.000 evrov.

Primerjava prednosti in slabosti posameznih načinov ogrevanja

Višina računa za ogrevanje se razlikuje iz sezone v sezono. Svoj delež zagotovo prispeva nihanje cen energentov na trgu in učinkovitost vaše kurilne naprave. Porabo energije pa lahko zmanjšate z izboljšano izolativnostjo objekta ter z zamenjavo kurilne naprave. V

Izkaže se, da je za stroške ogrevanja potrebno upoštevati celo sliko: velikost in izolativnost hiše, učinkovitost kurilne naprave ter dostopnost in cene energentov.


Najbolj brano