Stranke se zavzemajo za volitve konec maja

Predsednik republike Borut Pahor je posvetovanja o datumu predčasnih volitev ter o morebitnih predlogih kandidata za mandatarja danes opravil še z vodji poslanskih skupin Levice, NSi, nepovezanih poslancev in poslancev narodnih manjšin. Kandidata za mandatarja ne bodo predlagali ali podprli, zavzemajo pa se za čim prejšnje volitve, lahko 27. maja.Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat na posvetu pri predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Daniel Novakovič/STA
Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat na posvetu pri predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Daniel Novakovič/STA

LJUBLJANA > Vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec je po posvetu pri Pahorju v izjavi novinarjem povedal, da se zavzemajo za razpis volitev na 27. maj. Da bi bil glede na predloge strank smiseln kompromis, po besedah Mesca pravi tudi predsednik republike.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Pahorju predstavil tudi vsebine, ki jih želi DZ do konca mandata še sprejeti. Podobno kot v SDS in SMC tudi v NSi želijo, da DZ sprejme predlog dopolnitve ustavnega zakona, s katerim bi NLB zaščitili pred "hrvaškim plenjenjem". Predlog sta v parlamentarni postopek vložili SDS in NSi, o njem pa obstaja politično soglasje in bi lahko za njegovo potrditev zbrali potrebno dvotretjinsko večino. Predlog želijo še izpopolniti.

Horvat je pri Pahorju izpostavil še postopke v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Če bi se vlada odločila za tožbo Hrvaške na evropskem sodišču, bi bilo po Horvatovem mnenju dobro, da bi prišla po soglasje v DZ ali ga vsaj seznanila. V NSi tudi želijo, da epilog v DZ dobijo poročila preiskovalnih komisij.

Vse navedeno pa je po Horvatovih ocenah možno v DZ izpeljati relativno hitro in bi volitve lahko bile 27. maja. Sicer pa NSi ne bo prispevala glasov za nobenega mandatarskega kandidata.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev in predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek je zagotovil podobno. "Vlada ni bila sposobna rešiti težav glede arbitraže, NLB, zdravstva in sindikatov, zato se v stranki Dobra država zavzemamo za to, da bi bile volitve čim prej, da se začnejo reševati težave," je povedal po posvetu pri Pahorju.

Na vprašanje, ali ga torej predlogi za novega mandatarja ne zanimajo, je odgovoril z besedami, da je "v resni demokraciji treba vladati".

"V razmerah, ko vlada nima polnih pooblastil, ni pričakovati, da bi z volitvami zavlačevali do skrajnega roka," pa je po posvetu pri Pahorju dejal poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Tako je v imenu obeh poslancev narodnih manjšin predlagal, da so volitve čim prej, pri čemer pa podpirata tudi najnujnejše aktivnosti v DZ, predvsem sprejem ustavnega zakona za zaščito NLB.

Skrajni rok za izvedbo predčasnih volitev je po ocenah Göncza 27. maj, podpisov pod kandidaturo za novega mandatarja s poslancem Robertom Battellijem ne bosta prispevala, je zagotovil.

Tudi Pahor svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal. Pričakovati je, da bo o tem danes obvestil DZ.

Že v torek, ko se je DZ sicer seznanil z odstopom premierja Mira Cerarja, s tem pa je celotni vladi prenehal mandat, se je Pahor glede možnega datuma volitev in morebitnega predloga za novega mandatarja posvetoval z vodji poslanskih skupin SMC, SDS, DeSUS in SD.

Medtem ko se v DeSUS in SD zavzemajo za čim prejšnje volitve, pa v SDS in SMC pri določitvi datuma poudarjajo pomen sprejemanja državotvornih vsebin v DZ. V SDS so za razpis volitev na 10. junij, kot možno pot za dosego tega cilja pa so izpostavili tudi predlog za novega mandatarja.

Poslanec Janko Veber je v torek sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če bo le uspel zbrati deset poslanskih podpisov.


Najbolj brano