Štirje ponudniki spornega mesa na Primorskem

“Sporno meso smo imeli, a se na srečo ni prodalo,” trdi eden izmed štirih primorskih ponudnikov kebaba, ki so se znašli na seznamu prodajaln s spornim poljskim mesom. Na Primorskem so sporno meso po izsledkih Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imeli v štirih obratih - v Izoli, Luciji, Novi Gorici in Ilirski Bistrici.

Kebab je postal v zadnjih letih priljubljena hitra  hrana tudi pri nas. 
Fotografija je simbolična.
Kebab je postal v zadnjih letih priljubljena hitra hrana tudi pri nas. Fotografija je simbolična. 

PRIMORSKA > Decembra je v Slovenijo s Poljske prišlo pet ton mesa za kebab, ki zaradi salmonele in sledi veterinarskih zdravil ni bilo primerno za uživanje. Do odpoklica v februarju so ga prodali že štiri tone, naprodaj pa je bilo pri 38 ponudnikih po vsej državi.

“Od začetka afere se je prodaja kebaba zmanjšala za tretjino,” so povedali v izolski Okrepčevalnici Jagoda. Zatrjujejo, da so takoj po obvestilu inšpekcije sporno meso umaknili, razmišljajo pa tudi o menjavi dobavitelja. Podoben odgovor smo dobili tudi v Okrepčevalnici Val v Luciji, v novogoriškem Izzi Donner Kebabu pa pravijo, da so dobavitelja zamenjali takoj ob izbruhu afere. Trdijo, da zato inšpekcija pri njih ni našla ničesar spornega, da pa jim je kljub temu promet s kebabom, v zadnjih letih najpriljubljenejšo ulično hrano, strmo upadel.

Med najbolj priljubljenimi uličnimi jedmi

Kebab, v dobesednem prevodu “vrteče se meso”, je tradicionalna mesna jed z Bližnjega vzhoda. Pri nas v lokalih s hitro hrano kot kebab ponujajo goveje ali piščančje meso v lepinji z različno zelenjavo in omakami - döner kebab v tej obliki je bil prvič pripravljen v 70. letih prejšnjega stoletja v takratnem Zahodnem Belinu.

V ilirskobistriški okrepčevalnici Trend, ki je četrta na seznamu primorskih obratov s spornim mesom, pa pravijo, da imajo potrdilo od ministrstva za kmetijstvo, da pri njih tega živila ni bilo, da pa so kljub temu zabeležili upad prodaje kebaba. “Kar se nam sicer dogaja vsako leto v tem času,” pravijo.

Neustrezno meso, ki se ni prodalo, zdaj v skladišču čaka na uničenje, vse prodajalne s seznama pa so po besedah inšpekcije za varno hrano “čiste”. Čakajo na rezultate še enega vzorčenja mesa, ki bodo znani v ponedeljek, in znova opominjajo vse nosilce živilskih dejavnosti, da morajo kot odgovorni prodajalci preverjati svoje dobavitelje.


Najbolj brano