Številni ponovljeni hitri testi kranjskih šolnikov negativni

Današnje ponovno testiranje kranjskih šolnikov, ki so bili na ponedeljkovem hitrem testiranju pozitivni na novi koronavirus, je pri številnih pokazalo negativne izvide. Ravnatelji od svojih zaposlenih namreč prejemajo podatke o večinoma negativnih izvidih ponovljenega hitrega testiranja, čakajo pa še na izvide PCR testov.

 Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

KRANJ > Potem ko so v Zdravstvenem domu Kranj na ponedeljkovem testiranju zaposlenih v vrtcih in šolah kar pri 146 od 1090 testiranih odkrili okužbo z novim koronavirusom, so danes testiranje pozitivnih ponovili. V Kranju so ponovno opravili tako hitre teste kot tudi PCR teste, katerih izvide pričakujejo šele zvečer.

Kot je povedal Pavel Srečnik, ravnatelj Osnovne šole Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju kar 22 zaposlenih pozitivnih na novi koronavirus, mu je 21 zaposlenih že javilo rezultate ponovljenega hitrega testiranja, in sicer sta od 21 pozitivna dva, ostalih 19 je negativnih. Negativne rezultate so tako prejeli vsi pedagoški delavci, katerih razredi so danes zaradi ponedeljkovih pozitivih izvidov v karanteni.

Rezultati PCR testov do večera

Vendar na podlagi izvidov ponovljenega hitrega testiranja še ne morejo organizirati dela na šoli, počakati morajo namreč še rezultate PCR testov, ki jih pričakujejo zvečer. “Po posvetovanju z epidemiološko službo bomo za sredo pustili organizacijo dela takšno, kot je danes, saj ne smemo prehitevati. Če bodo tudi PCR testi negativni, pa bomo v četrtek otroke poklicali nazaj v šolo,” je napovedal Srečnik.

Na izvide ponovljenega testiranja čakajo tudi v Kranjskih vrtcih, kjer je bilo v ponedeljek na hitrih testih pozitivnih 17 zaposlenih. Ker so morali v karanteno še njihovi najožji sodelavci, je danes doma ostalo kar 35 strokovnih delavcev. “Testiranje je potekalo šele popoldan, zato smo rezultate dobili pozno zvečer in takrat obvestili 130 staršev, da morajo njihovi otroci ostati doma,” je povedala ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar.

Kot kaže, tudi danes ne bo veliko drugače, saj rezultate PCR testov pričakujejo šele zvečer in takrat bodo lahko starše obvestili, ali se njihovi otroci lahko vrnejo v vrtce. Od dveh sodelavcev je ravnateljica sicer že prejela informacijo, da je ponovljeno testiranje pokazalo negativen izvid. “Organizacija dela je tako praktično nemogoča in ne predstavljam si, da bi bilo tako vsak teden. Obremenjeni smo tako, da komaj še povezujejo dan z dnevom in če se bo tako nadaljevalo, bomo vsi pregoreli,” je opozorila.

Velika zmeda v pedagoškem delu

Kako zahtevna je takšna situacija za vrtce in šole, je opozoril tudi Srečnik. “Za ravnatelje to pomeni, da smo ves čas v stanju pripravljenosti. Niti za en dan naprej ne vemo, kako bodo stvari potekale in v zelo kratkem času je treba na novo postavljati organizacijo dela. To je neugodno tudi za otroke in starše, ki so prav tako v nenehnem stanju pripravljenosti,” je izpostavil.

Kot je dodal, to prinaša veliko zmede v pedagoško delo, medtem ko bi dejansko moralo delo z otroki potekati čim bolj nemoteno. “Tako pa izgubljamo energijo za nekaj, kar ne pripomore k temu, da bi pedagoško delo potekalo pod normalnimi pogoji,” je dejal Srečnik.

Ob številnih pozitivnih testih gorenjskih šolnikov se je v enem dnevu precej poslabšala epidemiološka slika Gorenjske, ki se je tako znašla na meji med rdečo in črno fazo.

Kot pravi direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, se bo z morebitnimi napakami ali nezanesljivostjo testov ukvarjal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Strokovni vodja Osnovnega zdravja Gorenjske in direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović pa je pojasnil, da v vseh zdravstvenih domovih za testiranje šolnikov uporabljajo iste hitre teste dobavitelja Majbert Pharm.

Glede nejasnosti postopkov in ukrepov v primeru pozitivnih testov šolnikov je povedal, da so v četrtek od ministrstva prejeli navodila, naj razen pri starejših oziroma tistih, ki imajo kakšen dejavnik tveganja, ne delajo potrditvenih testov s PCR testi. V nedeljo, ko so se jim v Škofji Loki pri testiranju šolnikov pojavila večja odstopanja pri odstotku pozitivnih hitrih testov, pa so se z lokalnimi epidemiologi dogovorili za validacijo testov.


Najbolj brano