Stavka dostavljalcev Wolta in Glova

Del dostavljalcev, ki delo opravljajo za družbi Wolt in Glovo, je danes med 11. in 14. uro stavkal, so sporočili iz Sindikata dostavljavcev - Sindikata Mladi plus. V drugi prekinitvi dela, prvo so izvedli sredi maja, so vnovič zahtevali pogajanja o kolektivni pogodbi. Pri Woltu poudarjajo, da je stavkal le majhen del dostavljalcev.

Stavkajoči dostavljalci Wolta in Glova so  zahtevali pogajanja o 
kolektivni pogodbi. Foto: Sindik. dostavljalcev,Mladi plus
Stavkajoči dostavljalci Wolta in Glova so zahtevali pogajanja o kolektivni pogodbi. Foto: Sindik. dostavljalcev,Mladi plus

LJUBLJANA > Točnega podatka o številu stavkajočih v Sindikatu Mladi plus nimajo, zelo verjetno pa jih je bilo med 100 in 150, je povedala Mojca Žerak iz sindikata. Kot je poudarila, so se dostavljalci tudi med današnjo stavko sami odločili, ali bodo v tem času prijavljeni v aplikacijo ali ne.

Sindikat je v času stavke pridobil tudi več kot 20 novih članov iz vrst dostavljalcev, njihovo skupno število pa je preseglo 150, je dodala.

Wolt in Glovo nista pripravljena za pogajanja o kolektivni pogodbi

Sindikat dostavljavcev je 26. aprila na sedeža Wolta in Glova v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi sistemsko urejala položaj dostavljalcev in popravila zdaj "izredno slabe in nestabilne pogoje dela" dostavljalcev.

Družbi sta zahtevo zavrnili, saj da za pogajanja in za organiziranje dostavljalcev ne obstaja pravna podlaga. Odgovora "sta jasno izkazala, da ne želijo pristopiti k pogajanjem in da ne spoštujejo socialnega dialoga", so danes zapisali v sindikatu.

Te navedbe po njihovem namreč ne držijo. "Tega jim ne preprečuje nobena nacionalna ali evropska zakonodaja, ravno obratno. Kot smo navedli ob prvi opozorilni stavki dostavljalk in dostavljalcev, nacionalni in evropski pravni akti omogočajo kolektivna pogajanja in sklepanje kolektivnih dogovorov tudi za samozaposlene in, v Sloveniji, študente delavce," so poudarili.

Temu po njihovih besedah pritrjujeta tudi Evropska konfederacija sindikatov (ETUC) in ministrstvo za delo, ki je potrdilo, da "ni zakonskih zadržkov, da se ob upoštevanju svobodne volje posameznega delodajalca in predstavnikov dostavljalcev, sklepa (podjetniška) kolektivna pogodba, v kateri bi se stranki svobodno dogovorili za vsebine, ki bi bile predmet urejanja določenih vidikov razmerij med strankama".

Pri Woltu so v današnjem odzivu poudarili, da je stavkal le majhen del dostavljalcev, s katerimi sodelujejo, njihovo poslovanje pa je bilo tako kot ob prejšnji stavki nemoteno.

"Zadovoljstvo dostavnih partnerjev je izjemnega pomena, zato bomo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah. Verjamemo, da so pogovori bistvenega pomena za konstruktivno skupno sodelovanje, zato bomo tudi nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, vključno s Sindikatom Mladi Plus," so zapisali.

Pogoji dela izredno slabi, plačilo vedno nižje

Zaradi nepriznavanja sindikata in nepripravljenosti za pogajanja o kolektivni pogodbi je prek sto dostavljalcev za dve uri prekinilo delo že 12. maja.

"Dostavljalci so se povezali v sindikat, ker so pogoji njihovega dela izredno slabi, plačilo za opravljeno delo pa vedno nižje. V odnosu do Wolta in Glova so kljub t. i. partnerskemu sodelovanju v podrejenem položaju, saj lahko Wolt in Glovo enostransko spreminjata podpisane pogodbe in s tem enostransko vplivata na višino plačila za njihovo delo in ostale pogoje dela," so danes podčrtali v sindikatu.

Poleg slabih pogojev, nižanja plačila in enostranskega poseganja v ključne vidike njihovega dela je bil povod za sindikalno organiziranje dostavljalcev tudi neupoštevanje njihovih pripomb s strani vodstev Wolta in Glova.

"Wolt in Glovo v Sloveniji sta imela več manjših sestankov z dostavljalci, ampak na njih niso želeli razpravljati o ključnih in perečih težavah, s katerimi se dostavljalci soočajo, nikoli niso sklenili nobenega dogovora za izboljšanje položaja. Ti pogovori torej niso imeli nobenega učinka na višino plačila ali pogoje dela," so pojasnili.

Pripravljeni so dodatno stopnjevati sindikalne aktivnosti

Pri Woltu so danes še enkrat poudarili, da so na zadnjem v vrsti sestankov s Sindikatom Mladi Plus pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpirajo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. "Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov. Vendar pa slovenska zakonodaja ne ureja področja sklepanja kolektivnih pogodb posameznikov, ki niso v delovnem razmerju," so zapisali.

Če Wolt in Glovo tudi po današnji stavki ne bosta pristopila h kolektivnim pogajanjem, bodo primorani dodatno stopnjevati sindikalne aktivnosti, so napovedali v Sindikatu Mladi plus. Kako točno nameravajo to storiti, bo znano po zboru članov, je pojasnila Žerak.


Najbolj brano