Staršem na 500 evrov pomoči ob rojstvu otroka morda ne bo treba čakati do leta 2022

Opozicija bi mladim staršem dala več, kot jim je napovedala vlada. Če bodo vse stranke opozicije držale skupaj tudi na seji DZ, se staršem že z novim letom obeta 500 evrov pomoči ob rojstvu otroka. Prav tako bi brezposelne matere in študentske družine višje starševsko nadomestilo dobile že po novem letu in ne šele leta 2022.

Če bodo vse  stranke opozicije držale skupaj tudi na seji  DZ, bodo 
starši dobili   500 evrov pomoči ob rojstvu otroka že z novim letom 
in ne šele  leta 2022, kot predlaga vlada.
Če bodo vse stranke opozicije držale skupaj tudi na seji DZ, bodo starši dobili 500 evrov pomoči ob rojstvu otroka že z novim letom in ne šele leta 2022, kot predlaga vlada. 

LJUBLJANA > Vlada, ki je pripravila novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, je želela večino sprememb uveljaviti z novim letom. Poslancem se zaradi tega mudi s sprejemanjem novele; včeraj jo je obravnaval pristojni parlamentarni odbor, poslanci pa jo bodo po nujnem postopku še ta mesec.

Opozicija preglasovala vladne stranke

Ministrstvo za delo je predlagalo dvig najnižjega izplačila materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je zdaj 547 evrov bruto oziroma 402 evra neto. Trenutno je najnižje nadomestilo določeno v višini 252 evrov. To povišanje mesečnega nadomestila bi med drugim razveselilo matere, ki pred porodom niso bile zaposlene dovolj dolgo, da bi prejemale nadomestilo v višini svoje plače, ter študentske družine, kjer starši še ne plačujejo zavarovanja za starševsko varstvo.

Večina rešitev v noveli zakona bi po predlogu vlade začela veljati že z novim letom, povišanje nadomestil z 252 evrov na 402 evra pa šele z novim letom 2022. To je “zakon, ki daje, a v resnici ne daje”, je ta zamik na čas, ko bo Šarčeva vlada, če bo preživela mandat, že jemala slovo, včeraj kritizirala Nataša Sukič iz Levice. Ministrica Ksenija Klampfer ni pojasnjevala, zakaj uveljavitev šele čez dve leti, Janja Sluga (SMC) pa je obrazložila, da je bolje, da so te rešitve določene z zamikom, kot da ne bi bile določene.

Kot kaže, pa bo koalicija ta dvoletni zamik na plenarni seji težko ubranila. Na včerajšnji seji odbora se je namreč povezala celotna opozicija in sprejela amandma Levice, da naj se ti zneski povišajo že čez slab mesec.

Opozicija je s skupnimi močmi preglasovala tudi namero koalicije po ukinitvi usklajevanja materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter nadomestila v času odmora za dojenje z rastjo cen življenjskih stroškov. Člani odbora iz vrst SDS, NSi, SNS in Levice so sprejeli dopolnilo SDS, da naj usklajevanje z rastjo stroškov ostane.

Ministrstvo naj bi z ukinitvijo usklajevanja privarčevalo štiri milijone evrov letno. Ministrica kot razlog za odpravo usklajevanja ni omenjala varčevanja, ampak to, da mora zakon zagotoviti nadomestilo v višini plače ob nastopu porodniške, ne pa te plače presegati.

Opozicijske stranke so koaliciji prekrižale načrte tudi pri določitvi višine pomoči ob rojstvu otroka. Zopet so vse skupaj dale svoje glasove za predlog NSi, da naj se ta enkratna pomoč dvigne z 280 na 500 evrov.

Daljši očetovski dopust

Večini drugih rešitev opozicija ni nasprotovala. Vlada v noveli zakona predlaga, da bi se očetom ob rojstvu več otrok hkrati očetovski dopust podaljšal za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Enako bi veljalo ob posvojitvi dvojčkov ali več otrok hkrati. Pravico do 30-dnevnega starševskega dopusta bi po novem imeli tudi rejniki, ko je v rejniško družino nameščen otrok, ki je starejši od enajst mesecev in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole.

S predlagano novelo bosta do delnega plačila za izgubljeni dohodek upravičena tudi oba starša hkrati, kadar začneta delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka. Zdaj je do delnega plačila lahko upravičen le eden od staršev.


Najbolj brano