Šole: neupravičenemu odklanjanju testiranja lahko sledi odpoved

Osnovnošolski ravnatelji so zadovoljni, da so dobili okrožnico, kako morajo ukrepati, če bodo zaposleni zavračali pogoj PCT. "Končno, a približno eno leto prepozno. Zdaj imamo navodila, kako ravnati, in pojasnila, zakaj je potrebno tako ravnati. To je to, kar smo ravnatelji želeli," je dejal Gregor Pečan iz združenja ravnateljev.

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev 
osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Foto: STA
Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan obžaluje, da se to ni zgodilo že pred enim letom. "Če je prvi val epidemije covida-19 lani marca še vse presenetil, tako nas v šolah kot tudi odločevalce iz zdravstvene stroke, politike in druge, to do septembra ne bi smelo biti več presenečenje," je poudaril.

Šole in vrtci so v torek pozno popoldne prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Iz okrožnice je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

Ravnatelji so namreč večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Pečan, kot je dejal, ni pravnik, a predvideva, da so okrožnico pripravili pravniki. Ravnatelji pa imajo tako zdaj navodilo oziroma pojasnilo in pravne utemeljitve, kako ravnati v primerih neizpolnjevanja pogoja PCT zaposlenih.

Ob tem je sicer pripomnil, da naj bi, kot je slišal, nekateri pravniki že ugotavljali, ali je okrožnica oziroma ali so dana navodila v skladu z delovnopravno zakonodajo. "A to ni stvar ravnateljev," je jasen Pečan. Okrožnico bodo osnovnošolski ravnatelji spoštovali, saj so dolžni tako ravnati, je še dodal.


Najbolj brano