Sodišče opravilo glavno obravnavo v tožbi STA proti državi, odločitev predvidoma čez mesec in pol

Na glavni obravnavi v tožbi STA zoper državo in njenega predstavnika Ukom je sodnica Jelka Rozman združila vse štiri zahtevke za izvršbo za izplačilo mesečnega nadomestila za opravljanje javne službe. Ker gre po besedah Rozmanove za izključno pravno vprašanje, zaslišanja prič ne bo. Sodba se pričakuje konec novembra oz. začetek decembra.

Na glavni obravnavi v tožbi STA zoper državo in njenega predstavnika Ukom je sodnica Jelka Rozman združila vse štiri zahtevke 
za izvršbo za izplačilo mesečnega nadomestila za opravljanje 
javne službe. Foto: STA
Na glavni obravnavi v tožbi STA zoper državo in njenega predstavnika Ukom je sodnica Jelka Rozman združila vse štiri zahtevke za izvršbo za izplačilo mesečnega nadomestila za opravljanje javne službe. Foto: STA

LJUBLJANA > Rozmanova je danes povedala, da v tem postopku odločajo o pravnem vprašanju, odločitev bo oprla na zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA), akt o ustanovitvi STA, poslovni načrt STA za leto 2021 in sedmi protikoronski zakon.

Sodnica je danes tudi združila vse štiri zahtevke za izvršbo, ki jih je vložila STA zaradi neplačevanja za opravljeno javno službo v prvih štirih mesecih letošnjega leta. En zahtevek za mesečno nadomestilo znaša 169.000 evrov, štirje skupaj torej 676.000 evrov.

Ne bodo zaslišali direktorja vladnega urada za komuniciranje

V okviru tega sodnega postopka ne bodo zaslišali direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, kar je predlagalo državno odvetništvo. Po besedah Rozmanove zaslišanje ne bi vplivalo na odločilno dejansko stanje, saj gre za samo pravno vprašanje.

Državno odvetništvo ima sicer sedaj 15 dni na voljo, da se izjasni glede odgovora STA na zadnje navedbe Ukoma. Kot je dejala Jasna Lovrec iz državnega odvetništva, so dokument prejeli v torek. Sodišče bo tako po prejemu odgovora državnega odvetništva odločilo zunaj naroka na podlagi dokaznega postopka, ki ga je izvedlo danes in na podlagi morebitnih novih dokumentov. Nato pa bo sodišče predvidoma do konca novembra oz. začetka decembra izdalo sodbo.

Ukom je sicer doslej zavrnil vse letošnje zahtevke za plačilo opravljene javne službe, tako vlada za letos STA ni nakazala še nobenih sredstev.

STA je tik pred stečajem

Sprva je plačilo pogojevala z določeno dokumentacijo, pozneje pa med drugim s spremembo načina izvajanja in obračunavanja javne službe. Ker sredstva iz naslova državnega nadomestila za javno službo pomenijo približno polovico vseh letnih prihodkov, se je STA po iskanju rešitev s prodajo nekaj terjatev in donacijski kampanji Za obSTAnek znašla v resnih finančnih težavah in tako rekoč tik pred stečajem.

Po neuspešnih pogajanjih z Ukomom o pogodbi glede letošnjega financiranja STA je konec septembra Bojan Veselinovič odstopil z mesta direktorja. Kot je takrat dejal, ne more in noče pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo.


Najbolj brano