Slovenska oranžna vina požela precej zanimanja na Kitajskem

Predstavitev oranžnih vin iz enajstih slovenskih kleti je na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu požela veliko zanimanja.

Masterclass degustacija slovenskih oranžnih vin je bila povsem zasedena.
Masterclass degustacija slovenskih oranžnih vin je bila povsem zasedena. 

SHENZHEN > “Masterclass Top Orange Wines from Slovenia je bil eden najbolj izpostavljenih dogodkov sejma Wine to Asia. Skupaj s posebno sejemsko predstavitvijo Living Wine Area, ki je bila posvečena sonaravnim vinom, sodi med najbolj inovativne pobude na področju predstavitve vin v Aziji. Predstavitev slovenskih vin je bil sploh prvi Masterclass z oranžnimi vini na Kitajskem doslej,” je povedal direktor sejma Wine to Asia Simone Incontro. “Za Masterclass je bilo veliko zanimanje. Oranžna vina so novost na Kitajskem, približno tretjina udeležencev se doslej še ni srečala z njimi. Med publiko so bili v večini vinski trgovci. Vina so bila sprejeta odlično in z velikim zanimanjem,” pa je povedal voditelj degustacije Ian Dai.

Voditelj degustacije Ian Dai

Na povsem zasedeni Masterclass degustaciji, ki jo je vodil Dai, pripravila pa ekipa Orange Wine Festivala iz Izole, so vinski trgovci, distributerji in novinarji prek izčrpnih video vsebin, kataloga in seveda degustacije vin, za dobro poldrugo uro obiskali Slovenijo. V Shenzhenu so bila predstavljena vina iz kleti Batič, Burja in Guerila iz Vipavske doline, Emeran Reya, Marjan Simčič in Movia iz Brd ter Bordon, Korenika&Moškon, Polič, Rojac in Zaro iz Slovenske Istre.

Na velikem kitajskem trgu je vse večje zanimanje za sonaravno pridelana vina, ki so tudi osrednja tema sejma v Shenzhenu.

“Težki časi so, saj skoraj ni tesnejših poslovnih stikov, ki so pri avtorskih vinih še posebej pomembni. Vesel sem, da je prišlo na hitro rastočem kitajskem tržišču do celovite predstavitve oranžnih vin in Slovenije kot vinske dežele. Zelo zadovoljen sem tudi z dejstvom, da je Orange Wine Festival iz lokalne prireditve v majhni Izoli postal svetovno prepoznavna blagovna znamka,” pa je povedal Matej Zaro, lastnik velikega družinskega posestva iz Izole in soorganizator Orange Wine Festivala.

Orange Wine Festival spomladi prihodnje leto, v ponedeljek, 19. aprila, sicer načrtuje poglobljeno degustacijo z enodnevnim festivalom na sejmu Vinitaly v Veroni, v petek, 30. aprila, pa Orange Wine Festival s svetovno premiero dokumentarca Call it Amber v Izoli in Kopru.


Najbolj brano