Simoniti zapustil sejo odbora

Skupno nujno sejo komisije DZ za peticije in odbora za kulturo, sklicano na zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP, na kateri bi morali razpravljati tudi o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, so po slabi uri prekinili. Razlog je bil odsotnost pristojnih ministrov, od katerih so poslanci želeli slišati odgovore.

Minister Vasko Simoniti je sejo, ne da bi se opredelil do predlaganih sklepov, kmalu zapustil.  Foto: Tamino Petelinsek/STA
Minister Vasko Simoniti je sejo, ne da bi se opredelil do predlaganih sklepov, kmalu zapustil.  Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Povod za sklic skupne seje je v imenu predlagateljev pojasnila poslanka SD Meira Hot. Poudarila je, da se v zadnjem času soočamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih, ki postajajo vsestranska platforma tovrstnih dejanj. Zato so predlagali sklep, s katerim bi člani parlamentarnih delovnih teles ostro obsodili vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva in lažeh.

Ocenila je tudi, da je "povsem nesprejemljivo, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status društva v javnem interesu," in spomnila, da njegov donedavni predsednik Urban Purgar javno izjavlja, da je bil Hitler heroj. "Kako je lahko poveličevanje enega največjih nacističnih voditeljev splošno koristno za našo družbo in javni interes," se je vprašala in dodala, da je to v nasprotju s slovenskim pravnim redom.

Tako predlagatelji želijo, da ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je društvu podelilo omenjeni status in da v imenu javnega interesa razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev te odločitve. Predlagali so tudi, da ministrstvo za kulturo pozove pristojne institucije, naj preverijo, če omenjeno društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Simoniti sejo zapustil

Minister za kulturo Vasko Simoniti je ocenil, da je seja o neonacizmu dobrodošla in bi bilo dobro, "da se o sovražnem govoru in o totalitarnih zločinskih sistemih, kot so komunizem, fašizem in nacizem, enkrat spregovori v parlamentu". Prikimal je nekaterim stvarem, na katere so na ministrstvu že odgovorili. "So pa tudi stvari, ki ne držijo. Kot na primer, da je bilo to društvo financirano," je dejal in dodal, da so bile to laži predsednice "te nazadnjaške stranke združene liste ali kako se imenujete".

Če je v Sloveniji neonacizem prisoten, naj to po njegovih navedbah detektirajo pristojni organi, sicer pa je treba po njegovem "enako in čuječe pristopiti tudi k detektiranju drugih totalitarnih sistemov".

Predsednica komisije za peticije Nataša Sukič (Levica) je ministra večkrat opozorila, naj se vzdrži žalitev, minister pa je sejo, ne da bi se opredelil do predlaganih sklepov, kmalu zapustil. Na sejo je bil sicer vabljen tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, a se je tudi opravičil.

Sejo so zaradi neprisotnosti ministrov na predlog Hotove brez glasovanja prekinili.


Najbolj brano