Sergiju Šlencu medalja za povezovanje med narodoma

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj z zlatim redom za zasluge odlikoval literarnega zgodovinarja, teoretika, kritika, publicista in urednika Janka Kosa. Predsednik je podelil tudi red za zasluge Ani Kranjc in Janezu Gabrijelčiču, ter medaljo za zasluge Sergiju Šlencu.

Predsednik Borut Pahor je včeraj podelil odlikovanja (z leve) 
Janku Kosu, Sergiju Šlencu, Ani Kranjc in Janezu Gabrijelčiču. Foto: STA
Predsednik Borut Pahor je včeraj podelil odlikovanja (z leve) Janku Kosu, Sergiju Šlencu, Ani Kranjc in Janezu Gabrijelčiču. Foto: STA

LJUBLJANA > Janka Kosa je predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za njegov izjemni znanstveni in kulturni opus ter življenjsko delo na področju primerjalne književnosti. Kos velja za enega utemeljiteljev komparativistike pri nas. S svojim znanstvenoraziskovalnim delom in željo po jasnem kategoriziranju je orisal duh časa, v katerem živimo, ter opredelil tokove in smeri, ki so oblikovali slovensko kulturo od postsocializma do postmodernizma. Z impresivnim opusom znanstvenih in strokovnih objav ter življenjskim delom na ljubljanski filozofski fakulteti se je v slovenski literarni prostor vpisal med njegova vodilna imena.

Njegova bibliografija obsega kar 650 enot, med katerimi ključno vlogo zasedajo monografije o Francetu Prešernu, širšemu bralstvu pa je poznan tudi po več literarnih pregledih.

Red za zasluge sta prejela zaslužna profesorica ljubljanske univerze Ana Kranjc za velik prispevek k razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji in drugje ter pri uveljavitvi Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, in Janez Gabrijelčič za zamisel o Rastoči knjigi in za njeno uveljavljanje pri nas in v tujini.

Ana Kranjc, rojena v Ustju pri Ajdovščini, v svojem delu prepleta poglobljeno raziskovanje z iskanjem novih rešitev v praksi. Z raziskovalnim delom je potrdila teze, da izobraževanje odraslih prispeva k socialni aktivnosti in vključenosti. Sodelovala je pri ustanovitvi Andragoškega centra Slovenije in Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je prerasla v največjo mrežo neformalnega izobraževanja v Sloveniji. Zamisel o akademskem gostovanju na podeželju pa je skupaj z uglednimi predavatelji in prebivalci uresničevala v ruralnem okolju Vipavske doline.

Sergij Šlenc, rojen v Ilirski Bistrici, pa je medaljo za zasluge prejel za izjemen prispevek k povezovanju med italijanskim in slovenskim narodom, predvsem na jezikovnem in literarnem področju. Šlenc je, kot navaja utemeljitev, z italijansko-slovenskim in slovensko-italijanskim slovarjem zgradil trden in trajen most med slovensko in italijansko kulturo. S prevodi v italijanščino je pomembno prispeval k prepoznavnosti slovenske kulture v italijansko govorečem okolju. Pri svojem pedagoškem delu se je trudil študente seznanjati tudi s širšo razsežnostjo italijanske kulture.


Najbolj brano