“Sedeti ob kavi za mizo je čisto nekaj drugega”

Po dolgih šestih mesecih so bile nekatere gostinske terase na Goriškem in v Istri danes spet polne ljudi in življenja. Številni so si že pred osmo uro zaželeli spiti kavo ali kapučin v družbi najbližjih prijateljev na, predvsem na terasah slaščičarn in lokalov, medtem ko so gostilne in restavracije še večinoma zaprte.

Bevkov trg, Nova Gorica Foto: Mitja Marussig
Bevkov trg, Nova Gorica Foto: Mitja Marussig

PRIMORSKA > Istrskih gostov ni motilo, da je bilo vreme sprva oblačno in vetrovno, vse prej kot spomladansko. “Najprej sem nameravala odpreti ob 8. uri, pa sem vseeno prišla pol ure prej in že naletela na goste, ki so me čakali, kljub jutranjemu mrazu. Prepričana sem tudi bila, da bom morala bar po nekaj urah zapreti, pa bom najbrž vztrajala do 19. ure, ker gostje kar naprej prihajajo,” je bila nazorna Taja Čeligoj iz Lonka Bara.

Lonka (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Pomenljiva je bila tudi ena od gostij bližnjega Cafe d'Istria, nekdanjega The Walla. “Končno mi je nekdo drug skuhal kavo, in to ob morju,” ni skrivala veselja 21-letna Ana Marc, doma iz okolice Sežane.

V kavarni in slaščičarni Mignon v Portorožu so skoraj ves čas med epidemijo odprti. Gostje so doslej lahko vzeli pijačo in hrano s seboj, včeraj pa so se po dolgem času lahko usedli na teraso in si privoščili kavo. “Ah, vseeno je. Res zdaj pijem kavo iz kozarčka, a sem se v teh mesecih navadil tudi na tisto iz kartonskega lončka,” je povedal mladenič pri eni od miz.

“Je še zgodaj in nekateri niti ne vejo, da lahko strežemo na terasah. Kasneje pričakujemo večji obisk. Kot kaže, smo edini odprti v Portorožu. Tudi ko gostje še niso smeli sedeti na terasi, smo bili zadovoljni, obisk je bil kar v redu, če upoštevamo, da je čas korone,” je včeraj zgodaj dopoldne izza šanka, medtem ko je kuhal kavo, včeraj razlagal Mičo.

Izolska promenada (Tomaž Primožič/FPA)

“Veste, res sem komaj čakala pravo kavo v lokalu, v pravi skodelici. Samo tako mrzlo je še na terasi,” je potožila Koprčanka, ki je imela opravke v Piranu in se je ustavila v lokalu Neptunček. Tam je prve goste pričakala nova terasa z novimi stoli, prepleskali so tudi fasado. “Doslej nismo imeli odprto; ni se nam splačalo, nismo prav v centru. Zdaj bomo delali eno izmeno, gostje so nas že spraševali, kdaj bodo spet lahko sedeli na terasi. Inmarsikateri stalni gost je danes že tu, smo veseli,” pravi 'mali šef' Tom Šebrek, ki upa, da strežba na terasi ne bo 'zdržala' samo en teden, do prvomajskih praznikov, ko bi lahko računali na več gostov.

Mignon, Portorož (foto: Sonja Ribolica)

Na kavo in sok je včeraj dopoldne prišla tudi trojica sodelavcev, rednih gostov na tej terasi. “Ko so bili lokali zaprti, smo si kuhali kavo sami, v službi. A sedeti za mizo, na terasi, je čisto nekaj drugega,” je navrgel eden izmed njih.

Sprostitev gostinske dejavnosti so v Novi Gorici izkoristili po malem vsi, tako imetniki lokalov, kakor ljudje. Zlasti bifeji in restavracije v jedru mesta imajo srečo, da so ob ploščadi z veliko prostora in jim je mize laže razporediti narazen. In ravno ti lokali so se napolnili že dopoldne ter nato v času malic in kosil.

V samopostrežni restavraciji Vrtnica, denimo, so imeli polne roke dela, v okrepčevalnici Fabrika in v sosednjem Splendid baru na Bevkovem trgu tudi. Imetnik obeh lokalov Goran Nemec je povedal, da “smo nestrpno pričakovali ta trenutek.” Ampak so hkrati pripravljeni zapreti, če bi bilo treba. “Splača se, da začnemo znova živet, da damo malo življenja temu mestu. Ne gledamo na to toliko s finančnega vidika,” je dejal sogovornik. “A tudi tu ni enostavno, ker je treba vse postaviti, ker se morajo delavci vrniti v formo. Treba je narediti zaloge,” je še razložil Nemec in povedal, da so določene zaloge vrgli proč. V nič je šlo več sodov piva, kupljenih oktobra, zraven sta še Laško in Union ustavila proizvodnjo točenega piva. So pa zaposleni prejemali nadomestila za čas, ko niso bili v službi. Čakajo le, da občina povrne najemnino za letni vrt na javnih površinah kot po prvem valu.


Najbolj brano