Še bo toplo, vroče pa ne bo več

Pred nami je še zadnji zares vroč dan v tem poletju. Že to noč bodo lahko na Primorskem krajevne nevihte, v noči na nedeljo pa vremenoslovci napovedujejo pestro vremensko dogajanje. Največ možnosti za nastanek nalivov, sunkov vetra, udarov strel in toče pripisujejo prav Istri, kjer napovedujejo tudi velike količine padavin.

Čakata nas še največ dva vroča dneva, v večini krajev po Sloveniji 
bo vroče le še danes. Soča ima v Kobaridu slabih 15  stopinj Celzija  
in  v Solkanu skoraj 18 stopinj.    Foto: Leo Caharija
Čakata nas še največ dva vroča dneva, v večini krajev po Sloveniji bo vroče le še danes. Soča ima v Kobaridu slabih 15 stopinj Celzija in v Solkanu skoraj 18 stopinj.  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Brane Gregorčič iz Agencije za okolje (Arso) napoveduje jesensko fronto s poletnimi temperaturami. Te so običajno hujše od front, značilnih za jesen. “Ker je v toplem zraku več vlage in več energije za vremenske procese. K dodatni vlagi prispeva tudi morje, ki ima v teh dneh še vedno 26 do 27 stopinj Celzija,” pojasnjuje Gregorčič. Če bo potrebno, bodo Arsovi vremenoslovci danes izdali vremenska in hidrološka opozorila.

Danes do 29 stopinj, jutri približno 20

V najboljšem primeru bodo Istrani deležni močnih nalivov. “Padlo bo 50 do 60 litrov na kvadratni meter,” ocenjuje Gregorčič Kmalu zatem, v nedeljo zjutraj, bo zapihala zmerna burja.

Ponekod ohladitev na 13 ali 16 stopinj

Po projekcijah, objavljenih na spletni strani meteo.si, bo v nedeljo na skrajnem severnem Primorskem največ 13 stopinj Celzija, v Ljubljani z okolico in na Dolenjskem 16 stopinj in stopinjo več na Štajerskem.

Temu primerno se bo ohladilo. Jutri bo v Istri še 25 do 29 stopinj Celzija in ker bo pihal jugo, bo tudi precej soparno. V nedeljo pozno popoldne pa se bo ob morju ogrelo na največ 20 do 21 stopinj Celzija oziroma še na kakšno stopinjo manj na severnem Primorskem. Na 2000 metrih nadmorske višine bo videti sneg. Do ponedeljka se bo vreme povsod umirilo, toda hude vročine ne bo več. “Od torka se bo ob morju lahko še segrelo na skoraj 30 stopinj (v notranjosti države na približno 25 stopinj), a 30 stopinj živo srebro ne bo več preseglo.” Vremenoslovci napovedujejo še, da bo zrak bolj suh in manj obremenjujoč, v prihodnjem tednu se nam obetajo prijetno topli poletni dnevi.

Skoraj 30 dni 30 stopinj Celzija ali več

Čeprav smo imeli na Primorskem v zadnjih 30 dneh en sam dan, ko termometer na merilnih postajah na Letališču Portorož in v Biljah ni pokazal 30 stopinj Celzija ali več, si letošnjega poletja, kot kaže, ne bomo zapomnili po rekordno visokih temperaturah. “Poletje 2018 bo najbrž obveljalo za peto ali šesto najtoplejše doslej. Z najbolj vročim iz leta 2003 ga je težko primerjati, vendar bo treba na končne ugotovitve še počakati.” In kateri dan je bil v zadnjem mesecu dni hladnejši od ostalih? “14. avgust. V Biljah je bilo dobrih 29 stopinj, v Portorožu 28,” odgovarja Gregorčič.

Zajel nas bo genovski ciklon

Vremenski fronti bo botroval hladnejši zrak s severa Evrope, ki bo do noči na soboto dosegel Alpe. Na njihovi južni strani bo nastalo območje nizkega zračnega pritiska s središčem okrog Genove. Genovski ciklon prinaša našim krajem obilnejše padavine in upočasni premik fronte proti jugu. Največ padavin običajno nastane na gorskih pregradah zahodne Slovenije, vendar je v tem obdobju treba upoštevati tudi vpliv visokih temperatur ozračja in morja.


Najbolj brano