SDH: Glede deleža v Savi več scenarijev

SDH je v letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo prožnost pri odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava, pravi SDH. Dodaja, da trenutno ne vodi uradnega postopka prodaje ali nakupa deleža v Savi.

Hoteli Bernardin je v lasti Save Turizma Foto: Foto: Zdravko Primožič/FPA
Hoteli Bernardin je v lasti Save Turizma Foto: Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Slovenski državni holding (SDH) se je danes odzval na sredino poročanje televizije POP TV in časnika Delo, da naj bi sklad York svoj okoli 43-odsotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža SDH.

Če bi država prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delala škodo slovenskemu turizmu, je danes na Facebooku objavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. "Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?" se je vprašal minister. Minister je izpostavil, da York ni državni, ampak je zasebni sklad. "Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah. So se pa pogledi državnih lastnikov in sklada York v preteklosti bistveno razlikovali," je povedal. Vprašal se je, zakaj bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj, ter zakaj so še nekaj mesecev nazaj dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti. "Del takih špekulacij ne želim biti," je poudaril. Minister je še navedel, da je SDH pripravil letni načrt upravljanja za leto 2022 in da ga je vlada potrdila. "Aktivnosti za leto 2022 so potrjene in upravljalec slovenskega premoženja ima nalogo, da temu tudi sledi," je sklenil.

SDH je v današnjem sporočilu za javnost potrdil, da je v prvi polovici leta 2021 vodil nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava. "Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogojev nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove," so navedli.

"V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo," so zapisali.

Najverjetnejši kupec okoli 43-odstotnega deleža družbe Sava, ki je v lasti sklada York, je madžarski sklad Diofa Asset Management, ki je v lasti enega najbogatejših Madžarov z dobrimi povezavami s krogom madžarskega premierja Viktorja Orbana, poročata televizija POP TV in časnik Delo. Sklad York Global Finance Offshore naj bi bil poleti že blizu dogovora za prodajo svojega 43,23-odstotnega deleža Save, katere glavni del je družba Sava Turizem in ki je bila predvidena za državni odkup za vključitev v državni turistični holding, s Slovenskim državnim holdingom (SDH), a do sklenitve posla ni prišlo. York je po navedbah POP TV nato jeseni začel nov postopek prodaje in prejel dve ponudbi - hrvaško in madžarsko - a pogovore, ki so trenutno v sklepni fazi, nadaljeval le z madžarskim skladom. Pripravljen naj bi bil sprejeti kupnino v višini 35 milijonov evrov, kar je po neuradnih informacijah POP TV precej manj od sicer nezavezujočih ponudb, ki so mesec ali dva prej prišle na Savo.

Ob tem bo treba, so dodali, upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev, saj je Sava po veljavni državni strategiji upravljanja opredeljena kot pomembna naložba. To pomeni, da bi moral imeti SDH v lasti vsaj 25-odstotni delež in eno delnico te družbe.

SDH ima po dostopnih podatkih v lasti 18,69-odstotni delež Save, prav tako državna Kapitalska družba pa še 28,05-odstotni delež, tako da državni delež v Savi znaša 46,74 odstotka.

"SDH je v letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi na strani SDH v tem trenutku ne poteka. Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati," so zapisali v holdingu.

Glede morebitne prodaje Yorkovega deleža Save madžarskemu skladu so navedli, da "SDH ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save in ob tem odločno zanika informacije, objavljene v medijih, da 'naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskemu skladu', saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov".


Najbolj brano