S ponedeljkom se v dveh regijah odpirajo terase gostinskih lokalov

S ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni statistični regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove, je na družbenem omrežju twitter zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A če bodo okužbe zaradi tega narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano, je dodal.

Fotografija je simbolična. (Foto vir: pixabay.com)
Fotografija je simbolična. (Foto vir: pixabay.com) 

LJUBLJANA > "Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti," je na Twitterju navedel Počivalšek. "Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost," je dodal.

V kolikor bodo namreč po sprostitvi ukrepov v omenjenih dveh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah prepovedano za rumeno fazo, je še zapisal. "Zato apeliram tako na gostince kot tudi na goste: ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje," je sklenil.

Na današnji popoldanski novinarski konferenci je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc poudaril, da gre za enotedensko testno obdobje. “To bo pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja izvaja tudi drugod po Sloveniji. Če se bo zaradi sproščanja ukrepov poslabšala epidemiološka slika ali če bodo inšpektorji opažali kršitve odloka, bomo morali te dejavnosti znova omejiti. Na ministrstvu se ves čas borimo za čimprejšnje odpiranje vseh dejavnosti in storitev, zato smo veseli, da lahko z odgovornostjo dokažemo, da smo pripravljeni deliti in se družiti. A odgovornost je na vseh nas,” je povedal.

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v rumenih regijah so:

> Gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se sme izvajati od ponedeljka, 8. marca dalje, od 6. do 19. ure

>Gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih lokalov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti

> Strežba bo dovoljena le za mizami, razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz

> Za eno mizo lahko sedijo največ štiri osebe

> Največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata se izračuna glede na velikost terase. To število mora biti vidno prikazano ob vstopu na terasu ali vrt

> Treba je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt

> Treba je redno razkuževati mize pred menjavo gostov

> Vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo

> Zaposleni in gostje morajo ves čas imeti nameščene maske, gostje jo lahko snamejo le, ko sedijo za mizo

> Zaposleni v gostinskih lokalih se bodo morali testirati enkrat tedensko, izjeme so tisti, ki so bili cepljeni ali so covid preboleli


Najbolj brano