Resor za boljši svet

Janez Lenarčič dodeljeni resor za krizno upravljanje razume tudi kot priznanje Sloveniji, “kjer smo stkali močno tradicijo nudenja humanitarne pomoči in civilne zaščite”.

 EU je največja donatorica humanitarne pomoči na svetu, pravi Ursula von der Leyen, ki je ta resor dodelila Janezu 
Lenarčiču. V prihodnji  finančni perspektivi je za ta resor predvidenih enajst  milijard evrov (v sedanji sedem). Foto: STA
EU je največja donatorica humanitarne pomoči na svetu, pravi Ursula von der Leyen, ki je ta resor dodelila Janezu Lenarčiču. V prihodnji finančni perspektivi je za ta resor predvidenih enajst milijard evrov (v sedanji sedem). Foto: STA

BRUSELJ > Tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan ni izključil možnosti, da so Janezu Lenarčiču podelili ta resor tudi zaradi dobrega delovanja sistema zaščite in reševanja pri nas. “Prav je, da imamo tudi Slovenci enkrat domačega sogovornika na tem področju. Čeprav je to področje zelo dobro urejeno. In če bo novi komisar nadaljeval v zastavljeni smeri, bo lahko samo še boljše,” je povedal Šestan, ki smo ga na telefonu ujeli ravno v Bruslju, kjer se s 25-člansko delegacijo reševalnih služb mudi pri odhajajočem komisarju za krizno upravljanje Hristosu Stilianidesu s Cipra. Šestan se je včeraj dopoldne z Lenarčičem celo srečal, a takrat še ni bilo znano, kateri resor bo ta vodil.

“Kaj bomo v Sloveniji imeli od tega, da bo naš rojak komisar za krizno upravljanje, zadolžen za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč, je danes težko reči. Privilegijev gotovo ne. Bo pa za nas in naše službe gotovo prednost, da bo na tem mestu naš domač človek,” je sklenil Šestan.

Koalicija mešano, opozicija ni zadovoljna

Premier Marjan Šarec ocenjuje, da gre za dober resor, ki razpolaga s precej velikim proračunom: “Slovenija je znana po tem, da ima dober sistem zaščite in reševanja, da v krizah, ki zadenejo prebivalstvo, zelo dobro reagira, od nas se učijo tudi drugi. Verjamem, da bo slovenski komisar na tem področju lahko veliko pripomogel.”

Poslanci koalicijskih LMŠ, SD in SAB ocenjujejo, da je resor za krizno upravljanje pomemben. Iz drugih strank pa je slišati tudi kritike. Za Desus je to nepomemben resor, tudi po mnenju SMC ni v “top paketu”. To pripisujejo tudi pomanjkanju politične teže kandidata. Tudi opozicijske NSi, Levica, SLS in SNS ocenjujejo, da gre za nepomemben resor.

Največ žensk do sedaj

“Lenarčič bo koordinator odzivanja na krize,” pravi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

V njeni 27-članski ekipi je sicer 13 žensk. Deset je socialdemokratov, osem članov Evropske ljudske stranke (EPP). Osem komisarjev je že članov sedanje komisije. Najmlajši je 28-letni Litovec Virginijus Sinkevičius, najstarejši pa Španec Josep Borrel.

V novi sestavi je osem podpredsednikov za prednostne naloge, med njimi je tudi hrvaška kandidatka Dubravka Šuica, in sicer za demokracijo in demografijo.


Komentar novinarja

Silva Križman

Krizni resor, ki ni obroben

Včeraj točno opoldne so bile politične (in tudi laične) oči Evrope uprte v novo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je predstavila seznam članov bodoče komisije in resorje, ki jim jih je dodelila. Do zadnjega trenutka je bilo vse v zraku, slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču so pripisovali različne resorje, od pomorstva in ribištva do širitve. Resor za krizno upravljanje, ki ga je dobil Lenarčič, je bil v prvem trenutku presenečenje. Že hitra analiza je pokazala, da bo ...

Preberi več

Najbolj brano