Protestniki s peticijo v podporo oddaji Tarči

Protestna ljudska skupščina je danes pred stavbo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) predala podpise pod peticijo v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in neodvisnemu novinarstvu na RTVS. Peticijo, pod katero je podpisanih več kot 6000 ljudi, so med drugim predali tudi predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču.

Protestna ljudska skupščina je danes pred stavbo Radiotelevizije 
Slovenija (RTVS) predala podpise pod peticijo v podporo oddaji 
Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in neodvisnemu novinarstvu na 
RTVS.  Foto: Tamino Petelinsek/STA
Protestna ljudska skupščina je danes pred stavbo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) predala podpise pod peticijo v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in neodvisnemu novinarstvu na RTVS.  Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Oddaja Tarča, v kateri je voditeljica minuli četrtek gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, je naletela na nekatere kritične odzive. O tem bo danes na izredni seji razpravljala komisija programskega sveta RTVS za informativne programe.

Po četrtkovi oddaji so na družbenih omrežjih zaokrožile tudi govorice o suspenzu voditeljice Tarče, ki so jih na RTVS zanikali in v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod.

V protestni ljudski skupščini to razumejo kot del nedopustnih političnih pritiskov na vsebino informativnega programa RTV Slovenija, je povedal eden vidnejših protestnikov Jaša Jenull. Ob tem je vse novinarje, Društvo novinarjev Slovenije in zaposlene na RTVS pozval, da se tudi sami odločno uprejo tem pritiskom, civilna družba in aktivni posamezniki pa jim bodo ob tem stali ob strani.

Komisija programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za informativne programe je danes začela obravnavo zadnje oddaje Tarča, ki je bila na Televiziji Slovenija na sporedu 6. januarja in je v delu javnosti vzbudila veliko prahu zaradi načina vodenja. Vodstvu RTVS so naložili, naj pripravi gradivo za nadaljnjo razpravo. Komisija bo razpravo nadaljevala 24. januarja, so za STA povedali v programskem svetu. Do takrat bo na sporedu še drugi del oddaje. Na današnji seji je bila navzoča tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinka Todorovski. Kot je opomnila za STA, bi za izdelavo kakovostnega mnenja morala poznati celotno oddajo, ne le enega dela. Prav tako je treba po njenih besedah pridobiti odgovore programskih ustvarjalcev. A nadaljevanje oddaje bo 20. januarja, medtem ko se njen mandat na mestu varuhinje izteče v ponedeljek, 17. januarja. Glede na to vprašanja, povezana z oddajo Tarča, čakajo njeno naslednico Marico Uršič Zupan.

"Vaše sporočilo ni prvo, ki prihaja na programski svet, in bo tako kot vsa ostala preneseno svetnikom, ki ga bodo dobili pred razpravo 24. januarja. Danes je razprava komisije, ki odloča zase in njene odločitve ne zavezujejo programskega sveta, bodo pa mu sporočene," je ob predaji podpisov povedal Baškovič.

Izvode peticije so predali tudi predsedniku komisije za informativne programe RTV Slovenija Leonu Oblaku in varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinki Todorovski.

Ob sklicu današnje seje sta se v torek s protestom odzvala Sindikat novinarjev TVS in aktiv novinarjev informativnega programa TVS, podporo pa jima je včeraj izrazil tudi Aktiv novinarjev Radia Slovenija. Sklic seje so razumeli kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče.


Najbolj brano