Pritiski politike na neodvisne institucije se nadaljujejo

Predstojniki Informacijskega pooblaščenca, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča in Varuha človekovih pravic so po delovnem srečanju sporočili, da se pritiski politike na njihove neodvisne institucije nadaljujejo. “Ne le v obliki koordiniranih napadov v nekaterih medijih in na družbenih omrežjih, pač pa tudi neposredno z neprimernimi izjavami ali odzivi nekaterih visokih predstavnikov oblasti na naše sprejete odločitve oziroma mnenja,” so sporočili v skupni izjavi za javnost.

Predstojniki Informacijskega pooblaščenca, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča in Varuha človekovih 
pravic so po delovnem srečanju sporočili, da se pritiski politike na 
njihove neodvisne institucije nadaljujejo. Foto: STA
Predstojniki Informacijskega pooblaščenca, Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča in Varuha človekovih pravic so po delovnem srečanju sporočili, da se pritiski politike na njihove neodvisne institucije nadaljujejo. Foto: STA

LJUBLJANA > Opozarjajo tudi na neizvajanje oziroma neupoštevanje priporočil in ugotovitev neodvisnih institucij. “Zaskrbljujoče je, da se namesto spoštovanja posameznih ugotovitev in odločitev pogosto poskuša diskreditirati institucije in njihove predstojnike. Nekorektni, interesno motivirani in neutemeljeni pritiski pomenijo nevarno rušenje nadzornih mehanizmov države, kar je v nasprotju z odgovornim vodenjem države,” sporočajo v skupni izjavi in nadaljujejo: “Razumljivo je, da odločitve institucij, ki nadzirajo delovanje države, ni vedno lahko sprejeti, a bi se ob morebitnem nestrinjanju morala uporabiti izključno pravna sredstva. Zato so politični pritiski in nedostojna komunikacija brez kakršnekoli argumentirane kritike, čemur smo pogosto priča, popolnoma nesprejemljivi. Preusmerjanje pozornosti z ugotovljenih nepravilnosti je neodgovorno in posledično izredno slabo za stabilnost države in nadaljnji razvoj demokracije v Republiki Sloveniji.”

Opozorili so tudi na nespoštovanje odločitve ustavnega sodišča o financiranju neodvisnih organov, ki je ugotovilo, da ustava tem organom zagotavlja samostojen in neodvisen položaj, katerega del je tudi proračunska neodvisnost. Presodilo je, da sedanji zakonodajni okvir omogoča vladi, da zahteva uskladitve predlogov finančnih načrtov, kar povzroča uklanjanje teh organov volji pristojnega ministrstva v izvršilni oblasti. Ustavno sodišče je zakonodajalcu naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave odločbe, kar se do danes ni zgodilo, so dodali v izjavi.

“V predvolilnem času bodo potekali številni pogovori, nagovori in soočenja. Kot vselej, pa bomo neodvisni organi najverjetneje tudi v tem času sprejeli kakšno odločitev, ki politiki ne bo ustrezala, saj se naše delo ne sme ustaviti. Zato apeliramo na politike, da se neodvisnih institucij ne zlorablja v politične namene,” so še sklenili.


Najbolj brano