Princ Edward in predsednik Pahor v Tivoliju pozdravila mlade

Kljub dežju in nizkim temperaturam se je danes v ljubljanskem parku Tivoli zbralo več kot 200 mladih na dogodku programa Mepi, kjer so spoznavali različne veščine in pridobivali nova neformalna znanja. Pozdravila sta jih tudi britanski princ Edward in predsednik republike Borut Pahor, ki sta oba tesno povezana s programom.

 Foto: Sta
Foto: Sta

LJUBLJANA > “Veste, zakaj dežuje?” je vprašal vodja ene od delavnic za mlade. “Ker je Pahor naročil angleško vreme, da princa ne opeče,” se je pošalil gospod in si popravil kapo na glavi, da ga ne bi preveč zmočilo.

V šotoru poleg njega so se drenjali dijaki v belih haljah, pred njimi pa so bili na mizi raznorazne kemikalije, pripomočki in posodice. “Predstavljamo različne eksperimente, nekaj obiskovalci delajo sami, nekaj prikažemo mi,” je pojasnil dijak Gimnazije Kranj Lovrenc Cvijič, ki je medtem v lonček s kislino potopil aluminijasto folijo.

Na vprašanje, kaj bo naredil s to mešanico, je le pojasnil, da se je želel pogreti in takrat se je začelo iz lončka kaditi. Eden od stranskih učinkov reakcije je bila namreč toplota in tako je dijak naučeno znanje uporabil sebi v prid, da si je pri okoli petih stopinjah Celzija pogrel roke. “Predvsem nas zabava in nam je sprostitev,” je še pojasnil svoje navdušenje nad kemijo.

Lipicanci, čajanke, hribi in Blejsko jezero

Kljub nenavadno hladnemu vremenu za maj so se danes v parku Tivoli zbrali številni mladi, ki se zanimajo za Mednarodni program za mlade (Mepi) ali pa so že aktivni člani. Poleg kemijskega šotora je nekaj deset dijakov pod drevesnimi krošnjami preizkušalo svoje ravnotežje s hojo po vrvi, pod streho kavarne Čolnarna pa so se učili folklornih plesov.

Živahno je bilo tudi na drugih delavnicah, med drugim so v likovnem šotoru pripravili ogromno platno, na katerem so upodobili slovensko-britansko prijateljstvo. Na enem mestu so združili vse, kar predstavlja obe državi - lipicance, čajanko, hribe ter Blejsko jezero z otokom, na katerem pa je bil namesto cerkvice postavljen britanski parlament.

Današnji dan programa Mepi so organizirali, da povežejo izvajalske institucije iz cele Slovenije, je pojasnila direktorica zavoda Mepi Andreja Anžur Černič. Dodala je, da je to program, ki temelji na praktičnemu pridobivanju znanj in izkušenj ter da je bilo do sedaj vanj vključenih že 1800 mladih.

Sprehod z dežniki

Osrednja naloga Mepija, ki v Sloveniji obstaja že več kot 20 let, je, da mlade spodbuja k ustvarjalnemu in ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, s poudarkom na odkrivanju in usmerjanju svojega potenciala. Ta neformalno pridobljena znanja pa jim lahko koristijo tudi na poslovni poti. Leta 1956 je program ustanovil mož britanske kraljice Elizabete II., princ Philip, sedaj pa mednarodnemu svetu predseduje njun najmlajši sin, princ Edward.

Grof wesseški se je danes skupaj s častnim pokroviteljem programa v Sloveniji predsednikom Pahorjem tudi srečal z mladimi na dogodku. Z dežniki v rokah sta se Edward in Pahor sprehajala med šotori, spraševala in prisluhnila izkušnjam mladih.

“Na kateri stopnji si pa ti,” je Edward spraševal udeležence programa. V okviru programa Mepi obstajajo namreč bronasta, srebrna in zlata stopnja, ki ustrezajo zahtevnosti izzivov, ki so jih mladi opravili.

Mladi niso bili zadržani

Med mladimi, ki so spregovorili s princem, je bila tudi kranjska gimnazijka Hana Bujanović Kokot, ki je pripovedovala o svojih izkušnjah v okviru programa in že doseženih uspehih, med drugim o ustanovitvi založbe Hestija in objavi lastnih literarnih del. Edward je bil nad njeno zgodbo vidno navdušen. “Impresivno,” je dejal.

Tudi drugi mladi niso bili zadržani in so v angleščini delili svoje izkušnje, ko so dobili minuto časa s princem, ki jim je z veseljem prisluhnil.

“Fleten je,” je ocenil obisk častnih gostov prejemnik zlatega priznanja Mepi Gašper Stojc ter dodal, da je dobro, da programu izkažejo podporo visoki predstavniki. Z njim se je strinjala tudi udeleženka Mepija na zlati stopnji Špela Ravnikar.

Oba sta sicer pohvalila program, ki jima je dal določena znanja in veščine, ki jih lahko uporabita v življenju. “Ne vidim več problemov, ampak samo še izzive,” je dodala Špela Ravnikar o svoji izkušnji pri Mepiju.

Mladi iz britanske Mednarodne šole v Ljubljani in Gimnazije Škofja Loka so za častna gosta pripravili tudi krajši kulturni program, med drugim z recitalom v slovenščini in angleščini ter plesno točko.

Dogodek sta predsednik Pahor in princ Edward sklenila ob ribniku v Tivoliju, kjer sta v simbol prijateljstva med Slovenijo in Veliko Britanijo posadila drevo. Kljub dežju sta za trenutek odložila dežnika in zagrabila za lopate, ko sta simbolno potrosila zemljo ob jelši. Sledilo je še fotografiranje in sprehod do avtomobilov, ki so ju nato popeljali k drugim obveznostim. Mladi so medtem ostali v Tivoliju, si kazali fotografije s princem in predsednikom ter se pogovarjali o visokem obisku.


Najbolj brano