Primorsko jutri čaka najtoplejši dan doslej

Zime še ni konec, a jutri se na Primorskem obeta najtoplejši dan doslej. Zasluga za to gre šibki burji, ki bo zlasti Goriški zagotovila neobičajno visoke temperature za to obdobje.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > “Na Goriškem se lahko temperatura povzpne tja do 24 stopinj Celzija, morda bo tako tudi v zaledju Istre. Za kraje tik ob morju pa bo odvisno, ali bo burja segala tudi do njih,” pravi meteorolog Andrej Velkavrh. Če bo tako, bo tudi tam jutrišnji dan kar topel, a morda nekoliko manj kot na Goriškem. Če pa šibke burje ne bo, bodo toploto ozračja krojile mase iznad morja, ki so hladnejše. Kopno se namreč segreva hitreje kot morje, to pa ima trenutno približno deset stopinj Celzija.

Že danes pa so ponekod v Sloveniji ob sončnem in toplem vremenu izmerili rekordno visoko temperaturo zraka za februar. Najvišjo temperaturo so zabeležili v Osilnici, 23,2 stopinje, in v Slovenskih Konjicah, 21,3 stopinje Celzija.

V Osilnici in Slovenskih Konjicah je bila enaka temperatura kot 29. februarja leta 1960. Rekordno visoke temperature zraka za februar so izmerili tudi v Iskrbi pri Kočevju, 20,4 stopinje, Babnem Polju 19,2, Davči 18,7, na Kumu 16,7 in Nanosu 12,6 stopinje Celzija, kažejo podatki Agencije RS za okolje.


Najbolj brano