Prihodnji teden se učenci in dijaki vračajo v šole

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo nazaj v vrtce, učenci in dijaki pa v šole, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Ministrica Simona Kustec Foto: Sta
Ministrica Simona Kustec Foto: Sta

LJUBLJANA > Vračanje v vrtce, osnovne in srednje šole bo kot pred zaprtjem, vsi učenci se vračajo v osnovne šole, dijaki pa po modelu C. Dijaški domovi se bodo odprli v nedeljo, ko bo tudi začel veljati danes sprejeti odlok.

Maske so v šolah povsod obvezne za učence od 6. do 9. razreda, prav tako za dijake, ni pa več obvezna nošnja mask pri športni vzgoji.

Poleg tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, se zdaj v šolah uvaja tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. Ministrica ocenjuje, da je ta ukrep v tem obdobju dobrodošel in dobronameren. Šolam bodo v prihodnjih dneh posredovali informativni film, da se bodo lahko podrobno seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja. Interes za samotestiranje v osnovnih šolah je okoli 20 odstoten, v srednjih šolah pa 18- do 19-odstoten.

Ministrica je povedala, da si želijo, da bi na varen način lahko odprli tudi fakultete za vse. Tudi pri prevetritvi semaforja glede epidemije bo prioriteta vzgojno-izobraževalni sistem. Glede športa si prizadevajo, da se znova odpre možnost tekmovanja na nacionalni ravni, prav tako, da se nadaljujejo treningi in vodena rekreativna vadba.


Najbolj brano