Prihodnji teden o možnosti vračanja tudi ostalih učencev v šolo

Devetošolci bodo šli kljub drugačnim pobudam ponovno v šolo v ponedeljek, je danes potrdil vladni govorec Jelko Kacin. Za ponedeljek je napovedal analizo prvega tedna zagona vrtcev in šol, ki jo bo podal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Glede na ugodno epidemiološko oceno je Kacin nakazal možnost, da bi se v šolo vrnili tudi ostali učenci.

Direktor NIJZ Milan Krek Foto: STA
Direktor NIJZ Milan Krek Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin, se bodo v ponedeljek v luči zelo pozitivne epidemiološke ocene z Logajem in glavnim epidemiologom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mariom Fafangelom pogovarjali o tem, kako naprej. Saj po njegovih besedah obstaja precejšnje pričakovanje, da se v šolo vrnejo tudi učenci 2. in 3. triade.

"V kolikor bi prišlo do dogovora, pri katerem NIJZ zelo neposredno sodeluje, pa načrtujemo nekje sredi tedna tudi navzočnost ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec na novinarski konferenci," je povedal Kacin, vendar pričakuje, da bo kaj več znanega tudi že v ponedeljek.

Ob pričakovanju, da se bo odprla možnost za vrnitev v šolo tudi za učence druge in tretje triade, so na ministrstvu za izobraževanje zbrali podatke o prisotnosti v prvem tednu po odprtju šol. K pouku se je vrnilo 61.517 učencev, ker je 94,7 odstotka vseh učencev prve triade. Od teh je bilo 57,8 odstotka vključenih tudi v podaljšano bivanje. V šole se je v različnih deležih prisotnosti vrnilo 11.170 učiteljev, kar pomeni približno dve tretjini vseh učiteljev v osnovnih šolah, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V srednjih šolah, kjer so pri pouku spet lahko dijaki zaključnih letnikov, sta se po podatkih ministrstva v tem tednu pouka udeležili dobri dve tretjini dijakov. Preostali pa v dogovoru s šolami nadaljujejo delo in priprave na maturo oziroma zaključne izpite od doma oziroma prihajajo v šolo na konzultacije.

Odločila bo delovna skupina na ministrstvu za izobraževanje

Kot je v izjavi za javnost glede morebitnega nadaljnjega odpiranja šol povedal direktor NIJZ Milan Krek, bo o tem odločila delovna skupina na ministrstvu za izobraževanje. Po njegovih besedah je šole treba odpreti v skladu z možnostmi. V primeru zmanjšanja razredov namreč šole postanejo premajhne, v primeru povečanja razredov pa bi bilo treba sprejeti določene ukrepe.

Ali se bodo s 1. junijem odprle šole za vse učence, je po Krekovih besedah odvisno od epidemiološkega stanja in tudi vseh učiteljev, ki so prek svojih predstavnikov vključeni v to skupino. NIJZ skupaj z ministrstvom in zavodom za šolstvo pripravlja tudi rešitve glede otrok s posebnimi potrebami, kaj več pa naj bi v ponedeljek povedal Logaj.

Krek: Sumov bo veliko, saj otroci smrkajo, kašljajo in kihajo, starši prav tako

Glede zaprtja šole in vrtca na Kapeli zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom pri enem od staršev pa je Krek dejal, da sum ni dovolj za takšen ukrep, ampak da bi bilo treba počakati na izvide testiranj, ki jih epidemiologi po regijah ponoči dobijo na svoje e-naslove in lahko zjutraj po prihodu v službo ukrepajo.

Sumov bo namreč po njegovih besedah veliko, saj otroci smrkajo, kašljajo in kihajo, starši prav tako. "Če smo že odprli šolo, jo moramo kontinuirano peljati naprej, brez velikih stresov, ker če že zapremo šolo, potem jo zapremo takrat, ko je nujno potrebno," je dejal Krek.

V primeru, kakšen je bil na Kapeli, pa tudi v drugih primerih, kot je "epidemija driske v šoli," je županom svetoval, naj se pred odločitvijo posvetujejo pri regijskem epidemiologu ali lokalnem zdravstvenem domu. Enako je na novinarski konferenci svetoval tudi Kacin.


Najbolj brano