Pri prevzemu odpadne embalaže se zatika

V Združenju regijskih centrov za predelavo odpadkov in Zbornici komunalnega gospodarstva, ki deluje pri GZS, opozarjajo na ponovno kopičenje odpadne embalaže pri komunalnih podjetjih. Državo pozivajo k takojšnji rešitvi, saj se težave s prevzemom odpadne embalaže ponavljajo že več let.V novogoriški Komunali pravijo, da so težave za zdaj še obvladljive, v Izoli zagat s tem nimajo. Podobno je za zdaj tudi v Sežani, ne vedo pa, kako bo s prevzemom do konca leta.

S kopičenjem odpadne embalaže se soočajo v  marsikaterem  
zbirnem centru za ravnanje z odpadki. Tudi v novogoriškem v Stari 
Gori (na fotografiji).   Foto: Leo Caharija
S kopičenjem odpadne embalaže se soočajo v marsikaterem zbirnem centru za ravnanje z odpadki. Tudi v novogoriškem v Stari Gori (na fotografiji).  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > “Težave so zaenkrat obvladljive, ne želimo pa si dodatnega kopičenja v nekontroliranih obsegih, kar bi lahko pripeljalo do težav s skladiščenjem vseh odpadkov, ki jih zbiramo,” so pojasnili v novogoriški Komunali, v okviru katere deluje zbirni center za ravnanje z odpadki CERO v Stari Gori.

Za zdaj zaradi kopičenja odpadne embalaže v Stari Gori ni nevarnosti za okolje, ocenjujejo v Komunali, saj so zagotovili vse protipožarne ukrepe, na splošno pa je zaželeno, da se skladišči čim manj odpadkov. Glede na skupne sestanke, ki jih imajo na komunalni zbornici, ocenjujejo, da so, kar se tiče težav s kopičenjem odpadne embalaže, primerljivi drugim zbirnim centrom.

Vlasta Kukanja

Komunala Sežana

“Vsekakor bo morala država vzpostaviti sistem, ki bo deloval, saj se vsako leto srečujemo z novimi zapleti.”

Ponekod brez glavobola, a ne vedo, kako bo do konca leta

Na CERO Sežana trenutno nimajo problemov z neprevzemanjem mešane odpadne embalaže. “Vendar pa ne vemo, koliko te embalaže bodo 'emabalažne' družbe prevzele do konca leta. Vsekakor bo morala država vzpostaviti sistem, ki bo deloval, saj se vsako leto srečujemo z novimi zapleti,” pravi Vlasta Kukanja, vodja enote gospodarskih javnih služb pri sežanski Komunali. Vsak mesec pri njih zberejo od 120 do 140 ton mešane odpadne embalaže.

Niti v izolski Komunali jih zaradi odpadne embalaže ne boli glava. “Prizadevamo si za čimprejšnji odvoz, družbe za ravnanje z odpadno embalažo vztrajno in sproti spodbujamo k temu. V to vložimo veliko energije in rezultati so tu,” pravi direktor Komunale Izola Denis Bele.

Vprašanja glede morebitnega kopičenja odpadne embalaže smo poslali tudi koprski Marjetici, njihov odgovor še čakamo.

V skladiščih več kot 8000 ton odpadne embalaže

V skladiščih regijskih centrov za predelavo odpadkov po državi se spet soočajo s povečanimi količinami odpadne embalaže, ki bi jo družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) morale prevzeti oziroma jo prevzeti v večjem obsegu, pa je ne. Po podatkih Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS je v skladiščih komunalnih podjetij trenutno več kot 8000 ton odpadne embalaže, do konca leta pa naj bi ta količina še narasla.

V zbornici so konec oktobra na okoljsko ministrstvo poslali predlog spremembe uredbe o ravnanju z odpadno embalažo, po katerem bi DROE dobile plačano le toliko, kolikor odpadne embalaže bi od izvajalcev javne službe in regijskih centrov za obdelavo odpadkov dejansko prevzele. Ključen problem naj bi bil v tem, da so DROE v preteklosti prejele plačilo za ravnanje z odpadno embalažo, pa čeprav nekatere svojih obveznosti niso izpolnile. V zbornici in združenju regijskih centrov za predelavo odpadkov menijo, da je odgovornost države, da vzpostavi delujoč sistem ravnanja z odpadki. Toliko bolj zato, ker je z nedavno spremembo metodologije “sredi leta spremenila pravila igre”.

150 ton viška odpadne embalaže v Stari Gori

DROE so v novogoriškem CERO v Stari Gori letos prevzele približno 850 ton mešane komunalne odpadne embalaže, vključno s skladiščeno količino iz prejšnjega leta pa bi je morale prevzeti približno 1000 ton. “Kljub zakonodaji posamezne DROE dosegajo, da jim ni potrebno pobirati določenih deležev bodisi zaradi njihovih že izdanih okoljevarstvenih dovoljenj bodisi pravnega tolmačenja obveznosti do pobiranja embalaže,” so še pojasnili v novogoriški Komunali. Rešitev situacije vidijo v uskladitvi okoljevarstvenih dovoljenj, ki jih pridobijo DROE z veljavno zakonodajo in striktnem ukrepanju vseh pristojnih organov.


Najbolj brano