Pri nekaterih izvajalcih tečajev za pridobitev digitalnega bona že zmanjkalo prostih mest

Služba vlade za digitalno preobrazbo je v torek objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Nekateri bodo z zbiranjem prijav začeli v prihodnjih tednih, medtem ko so pri nekaterih vsa razpoložljiva mesta že zapolnjena.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Razpis za izbor izvajalcev teh izobraževanj je bil objavljen sredi maja, izbranih je bilo 19 izvajalcev v vseh statističnih regijah. Podroben seznam je objavljen na spletni strani vladne službe za digitalno preobrazbo (https://www.gov.si/novice/2022-08-02-objava-seznama-izvajalcev-izobrazevanj-za-osebe-stare-55-let-in-vec/).

Nekateri izmed izbranih izvajalcev z zbiranjem prijav še niso začeli in bodo to storili v prihodnjih tednih. Med drugimi bodo v Javnem zavodu Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana, ki je največja od 34 ljudskih univerz v Sloveniji, prijave zbirali v živo, in sicer 22. avgusta, med 9. in 17. uro.

Med izvajalci, ki so z zbiranjem prijav že začeli, je tudi družba B&B, ki bo izobraževanja izvajala na območju Kranja, Cerkelj na Gorenjskem, Škofje Loke in Radovljice. Kot so danes sporočili iz podjetja, so od objave seznama prejeli več kot 800 klicev in več kot 400 elektronskih sporočil oseb, ki se želijo prijaviti na izobraževanja, medtem ko imajo po odločbi na razpolago 281 prostih mest.

Ob tem opozarjajo, da zaradi izredno velikega zanimanja za prijavo in omejenega števila razpisanih mest prihaja do nezadovoljstva in celo groženj njihovim sodelavcem s strani oseb, ki so ostale brez možnosti prijave.

V B&B izpostavljajo, da na trenutne razmere nimajo vpliva, zato prosijo za razumevanje in strpen odnos. "Predlagamo, da se v primeru vprašanj, predlogov in pripomb po telefonu ali elektronski pošti obrnete na službo vlade RS za digitalno preobrazbo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Polno tudi na Ljudski univerzi Ajdovščina

Po podatkih službe za digitalno preobrazbo so trenutno že polna vsa mesta na Ljudski univerzi Ptuj, Ljudski univerzi Krško in Ljudski univerzi Ajdovščina.

"Kriterij je bil: tisti, ki je prvi poklical, poslal mail, je prvi prišel na seznam, gledamo uro, minuto. Se vidi, da starejši res potrebujejo taka izobraževanja, mesta pa so bila že takoj zapolnjena, danes zjutraj je bilo vse polno," je v sredo za portal 24ur.com pojasnila Alenka Magajne iz Ljudske univerze Ajdovščina. Na voljo so imeli 180 prostih mest.

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca letos.

Udeležba na tem izobraževanju bo pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj ne glede na naslov stalnega bivališča. Posameznik se lahko prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Digitalne bone so sredi junija v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu finančne uprave in v višini 150 evrov prejeli tudi učenci višjih razredov osnovne šole, dijaki in študenti. Ti jih lahko unovčijo do konca novembra, nato bodo, kot rečeno, sledili starejši.


Najbolj brano