Premoženjski davek v višini tisočinke je ideja, vredna premisleka

Premoženjski davek, ki ga je napovedala nova vladna koalicija, je sprožil veliko polemik in strahu. Če bi politiki bolje povzeli idejo Slovenskega nepremičninskega združenja - FIABCI, bi v ospredje prišle številne dobrobiti takšne rešitve, je prepričan predsednik združenja Marko Novak.

  V Slovenskem nepremičninskem združenju politiki ponujajo tudi 
dodelano idejo, kako k življenju spraviti klinično mrtvo javno 
najemno službo.  Foto: STA
V Slovenskem nepremičninskem združenju politiki ponujajo tudi dodelano idejo, kako k življenju spraviti klinično mrtvo javno najemno službo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki pri nas že od leta 1984 nekako opravlja vlogo nepremičninskega davka, ne ustreza več sodobnemu času. V nepremičninah je akumuliranega manj kot polovica vsega premoženja v državi, ostalo premoženje je v vrednostnih papirjih, depozitih, avtomobilih ...

Vse to premoženje bi bilo mogoče na enostaven način obdavčiti, vendar ne z odstotkom ali dvema, kot je obetala stranka Levica, pač pa le z desetinko ali dvema desetinkama odstotka, torej s tisočinko ali dvema tisočinkama vrednosti vsega premoženja, ki ga nekdo ima, pojasnjuje predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja - FIABCI Marko Novak. “Naše izhodišče pri pripravi predloga davka na premoženje je bilo, da je nekdo, ki ima milijon evrov depozitov, enako premožen kot tisti, ki ima za milijon evrov nepremičnin ali za milijon evrov delnic,” pojasnjuje idejo združenja, ki ima v svojih vrstah urbaniste, ekonomiste, pravnike, geodete in druge strokovnjake, ki se ukvarjajo s področjem nepremičnin.

Marko Novak

predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja - FIABCI

“Naše izhodišče pri pripravi predloga davka na premoženje je bilo, da je nekdo, ki ima milijon evrov depozitov, enako premožen kot tisti, ki ima za milijon evrov nepremičnin ali za milijon evrov delnic.”

Lastnike prevelikih nepremičnin bi morali davčno razbremeniti

Predloge svojih rešitev so vedno pripravljeni dodatno obrazložiti političnim strankam. To velja tako za premoženjski davek kot za preureditev javne najemne službe, ki je v začetku leta začela delovati tudi v Sloveniji. Javno najemno službo je po zgledu razvitih držav Sloveniji predlagalo prav njihovo združenje, a to, kar so v stanovanjski zakon zapisali poslanci, je povsem neučinkovito, pravi Novak. Da bi takšna služba zaživela in dejansko povečala fond najemnih stanovanj za družine, bi bilo treba lastnike prevelikih nepremičnin davčno razbremeniti in spodbuditi promocijo selitve starejših iz prevelikih hiš v njim prilagojena oskrbovana stanovanja.

V pogovoru, ki ga objavljamo v jutrišnjem 7. valu, Marko Novak komentira vpliv še nekaterih drugih ukrepov sedanje in bivše vlade na nepremičninski trg, razkrije pa tudi svoja pričakovanja za jesen, ki jo bo krojila z vojno v Ukrajini pogojena energetska kriza.


Najbolj brano