Preglovi nagradi prejela Gvido Bratina in Mojca Benčina

Na Kemijskem inštitutu so danes razglasili letošnja prejemnika Preglove nagrade za izjemne dosežke in prejemnico doktorske štipendije Janka Jamnika. Preglovi nagradi sta prejela Gvido Bratina z Univerze v Novi Gorici in Mojca Benčina s Kemijskega inštituta, doktorsko štipendijo pa je dobila Vesna Štih z Univerze v Mariboru.

Redni profesor na Univerzi v Novi Gorici Gvido Bratina je prejel 
Preglovo nagrado za izjemne dosežke.  Foto: Vesna Humar
Redni profesor na Univerzi v Novi Gorici Gvido Bratina je prejel Preglovo nagrado za izjemne dosežke.  Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Direktor inštituta Gregor Anderluh upa, da bo nova vlada uspešno naslovila probleme, s katerimi se znanost sooča. Znanost je namreč tisti kreativni potencial, ki Slovenijo postavlja na inovativni zemljevid sveta. Je eden od temeljev slovenske družbe, zato ji moramo nameniti dovolj pozornosti, je poudaril.

Častni govorec dogodka predsednik republike Borut Pahor je pozdravil prizadevanja inštituta, da znanstvenikom vseskozi zagotavlja mednarodno primerljive razmere za delo, ki privedejo do vrhunskih raziskovalnih rezultatov.

V nadaljevanju slavnostnega dogodka so raziskovalcema Gvidu Bratini in Mojci Benčini podelili letošnji Preglovi nagradi, ki predstavlja priznanje za vrhunske dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved.

Redni profesor na Univerzi v Novi Gorici Bratina sodi med najprodornejše raziskovalce na področju raziskav elektronskih, optičnih in strukturnih lastnosti tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov. V zadnjih letih je veliko pozornosti posvetil transportu električnega naboja po organskih polprevodnikih in materialnih sistemih, povezanih z grafenom.

Ukvarja se tudi s karakterizacijo začetnih faz rasti organskih polprevodnikov na grafenu in podobnih dvodimenzionalnih materialih, pri tem pa uporablja pretežno mikroskop na atomsko silo z izpeljanimi metodami.

Višja znanstvena sodelavka na Kemijskem inštitutu Benčina sodi med najprodornejše slovenske raziskovalke na področjih imunologije, mikrobiologije in sintezne biologije. Velik del njenih nedavnih raziskovalnih aktivnosti zaznamuje področje prirojene imunosti. Na tem področju je prispevala pomembna odkritja pri določitvi mehanizma aktivacije znotrajceličnih Tollu-podobnih receptorjev TLR9 in TLR3 ter tudi receptorja TLR5.

Na področju sintezne biologije je sodelovala pri razvoju logičnih operacij v sesalskih celicah in genetsko kodiranih senzorjev. Ukvarja se tudi z znanstveno zanimivim področjem sonogenetike, kjer razvija tehnike selektivne aktivacije sesalskih celic z ultrazvokom.

Kemijski inštitut je tretje leto zapored podelil tudi doktorsko štipendijo Janka Jamnika za perspektivno mlado raziskovalko ali raziskovalca. Štipendijo je prejela Vesna Štih s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Štipendija vključuje redno zaposlitev na inštitutu, stroške vpisnine na doktorski študij, obisk ene konference letno po njeni izbiri in stroške do polletnega izpopolnjevanja v tujini.

Podelitev Preglove nagrade, ki je poimenovana po kemiku in Nobelovemu nagrajencu slovenskega rodu Frideriku Preglu (1869 - 1930), je osrednji dogodek v okviru Tedna Kemijskega inštituta.


Najbolj brano