Predvidoma prihodnje šolsko leto študijski program specialistov pametnih zgradb

V Šolskem centru Novo mesto naj bi prihodnje šolsko leto začeli pilotni izobraževalni program usposabljanja specialistov pametnih zgradb. Študijski program s poudarkom na praktičnem izobraževanju, ki ga nameravajo uskladiti s potrebami gospodarstva, bo vseboval tudi področja organizacije, načrtovanja in marketinga.

V Sloveniji naj bi prihodnje šolsko leto začeli pilotni izobraževalni 
program usposabljanja specialistov pametnih zgradb. Foto: pixabay.com
V Sloveniji naj bi prihodnje šolsko leto začeli pilotni izobraževalni program usposabljanja specialistov pametnih zgradb. Foto: pixabay.com

KRŠKO, NOVO MESTO > Pri snovanju mednarodnega projekta sodeluje tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, kjer so pojasnili, da gre za program znotraj gradbeništva, ki predvideva sodobno oziroma pametno celostno načrtovanje, gradnjo in upravljanje stavb.

Snovalci programa menijo, da bo ta okrepil kakovost tovrstnih storitev in konkurenčnost domačega gospodarstva. Omogočil bo tudi dvig življenjskega standarda, "kar so tudi smernice industrije 4.0", so dodali.

Krška zbornica je sporočila, da so za program, ki ga je kot obetavnega potrdila Evropska komisija, že oblikovali osnutek učnega programa. Razvili so ga na osnovi informacij podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovanimi pametnimi dejavnostmi v zgradbah.

Pri njegovi izdelavi so sodelovale tudi ekspertne delovne skupine treh sodelujočih evropskih držav oziroma strokovnjaki s fakultet in drugih izobraževalnih ustanov ter gospodarstveniki. Dodatne informacije si obetajo z okroglih miz in drugih tovrstnih dejavnosti.

Priprava projekta oziroma programa, ki so ga poimenovali SHVET (Erasmus + KA3), poteka tudi na Hrvaškem in v Italiji, njegovi slovenski partnerji so Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, Center za poklicno izobraževanje in Šolski center Novo mesto, so še sporočili iz Krškega.


Najbolj brano