Zadovoljni z rezultati, manj z volilno udeležbo

Večina kandidatov je po skoraj vseh preštetih glasovnicah izrazila zadovoljstvo z doseženimi rezultati in hvaležnost vsem, ki so glasovali zanje. Predvsem tisti, ki so dosegli zelo nizek rezultat, pa so razočarani nad nizko volilno udeležbo. Na volišča je šla manj kot polovica volilnih upravičencev.

Marjan Šarec meni, da bi bila volilna udeležba višja, če bi 
ljudje začeli politiko dojemati kot nekaj, kar je v službi ljudi.
Marjan Šarec meni, da bi bila volilna udeležba višja, če bi ljudje začeli politiko dojemati kot nekaj, kar je v službi ljudi.  

Borut Pahor je, potem, ko je postalo jasno, da bo za izvolitev predsednika države potreben drugi krog, dejal, da je na to bil pripravljen že od začetka. “Menim, da bom zmagal na teh volitvah, vendar se bo treba truditi, tako kot je običajno v življenju, vse do konca. Usmeril bom vse svoje moči v to, da prepričam, da sem najboljši predsednik za naslednjih pet let," je dejal.

Hkrati je ocenil, da je okoli 50-odstotna podpora predsedniku republike v okoliščinah, ko je nezaupanje do politike zelo veliko, zelo vzpodbuden rezultat. "In tako ga tudi jemljem," je dejal.

Volilna udeležba je bila 43,47-odstotna. Od 1.713.760 volilnih upravičencev jih je glasovalo 744.905. Podatek je bil nazadnje osvežen ob 21.25.

"Sem maratonec, tudi po značaju, tako da se bom v drugem krogu poskušal opredeliti tako, da bodo tisti, ki so zdaj glasovali zame, to zaupanje zadržali, tisti, ki so omahovali in se odločili za druge kandidate, pa zaupali, da je imeti državnika na čelu, čeprav je morda sem in tja malo bolj poreden in drugačen od drugih, vendarle za varno prihodnost naše države zelo pomembno," je napovedal.

Pahor pričakuje, da bo v drugem krogu več prostora za neposreden dialog in bolj vsebinsko razpravo kot v kampanji pred prvim krogom. Meni, da se bodo takrat toliko lažje pokazale tudi njegove odlike. Za morebiten nov mandat kot svoje prioritete napoveduje povezovanje, sodelovanje, politično stabilnost in zlasti varnost.

Šarec pred drugim krogom: Nadaljevali bomo v smeri navzgor

Vidno zadovoljen Marjan Šarec je v svojem štabu v Kamniku napovedal nadaljevanje "v smeri navzgor", svojih adutov v drugem delu kampanje pa ni razkrival.

Šarec je vesel in ponosen, da se je v kampanji izpostavil in povedal svoja stališča, da ni "sedel doma in kritiziral". Kandidirati po njegovih besedah namreč zahteva precej poguma, saj se je moral soočiti tudi z zmerjanjem.

Volilna udeležba bi bila verjetno višja, kot je bila, če bi ljudje začeli politiko dojemati kot nekaj, kar je v službi ljudi, je Šarec komentiral nizko volilno udeležbo. "Ljudje so otopeli. Politika jih ne zanima več, ker jim ne ponuja pravih odgovorov," je opomnil.

Tomčeva zadovoljna, čeprav je pričakovala uvrstitev v drugi krog

Predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc je v prvem nastopu po zaprtju volišč izrazila veselje ob doseženem rezultatu na današnjih volitvah, "kakršenkoli že je". "Ne glede na to, da smo pričakovali drugi krog, je rezultat neke vrste uspeh, saj je 100 odstotkov več od tistega, kar so nam napovedovali," je dejala.

To, da so ji ankete napovedovale precej slabši izid, po besedah Tomčeve pomeni, da še vedno živimo v času, ko z raziskovanjem javnega mnenja "na nek način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev".

Najbolj jo, kot je dejala, žalosti nizka volilna udeležba. "Ta kaže na to, da še nismo izkoristili potencialov, ki nam jih ponuja demokratična družba. Upam, da bodo državljani in državljanke enkrat začutili, da njihov glas resnično šteje. Šele ko bodo to začutili vsi, potem si lahko obetamo tudi demokratične spremembe," je dejala.

Popovič vztraja, da Slovenija potrebuje spremembe

Koprski župan in predsedniški kandidat Boris Popovič se je zahvalil volivcem za njihov glas. Ob tem pa je poudaril, da nizka udeležba "kaže, da so ljudje nezadovoljni in nimajo več niti upanja, da se bo kaj spremenilo, to je žalostno". Trenutni podatki namreč nakazujejo, da udeležba morda ne bo dosegla niti 50 odstotkov. "Velika večina Slovencev ni zadovoljna in ponosna na svojo državo," je ocenil Popovič in izpostavil revščino, prenizke pokojnine, plače ter slabe razmere v sodstvu. "Dokler udeležba ne bo vsaj 70 odstotkov, pomeni, da nismo na pravi poti," je še dejal.

Popoviča je prišel v štab podpreti tudi odvetnik Franci Matoz, ki trenutnih volilnih napovedi ni želel komentirati. Izrazil je prepričanje, da bo Popovič ne glede na rezultat ostal politično aktiven. Meni, da se bo njegova stranka razširila in bi v primeru sodelovanja na državnozborskih volitvah tam dosegla dober rezultat. Na vprašanje, ali bi se s Popovičevo stranko v državno politiko podal tudi sam, je odgovoril, da je za tovrstne odločitve še prezgodaj.

Makovec Brenčičeva kljub rezultatu meni, da bodo njena sporočila ponovno kmalu slišana

Maja Makovec Brenčič, ki se je potegovala za predsednico republike kot kandidatka SMC, pravi, da nad rezultatom, ki ji ga kažejo volilne napovedi, ni razočarana, saj da so tudi razmeroma pozno vstopili v tekmo. Kot je dejala, bodo s sporočili iz kampanje tudi nadaljevali in verjame, da bo znova kmalu slišana.

Makovec Brenčičeva je dejala, da je bil njen namen "predstaviti program, ki temelji na vsebini, jasnih sporočilih, predvsem pa je program, ki je namenjen v dobro vsakemu državljanu in državljanki". Kot je dodala, bodo s tem tudi nadaljevali. "Verjamem v vrednote, ki jih tudi delimo s stranko SMC in prav je, da stopamo po tej poti naprej," je povedala.

V taboru NSi pričakovali boljši volilni rezultat

V taboru NSi ne skrivajo razočaranja nad izidi volitev, ki njihovi kandidatki Ljudmili Novak pripisujejo uvrstitev na četrto mesto. "Ne bom ovinkaril, pričakovali smo boljši rezultat, pa vendar, počakajmo do konca," je dejal vodja štaba Robert Ilc. Kot je dodal, nameravajo rezultat nadgraditi na državnozborskih volitvah.

Janša: Med Pahorjem in Šarcem po moji oceni ni razlike

Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na predsedniške volitve poudaril, da je stranka ustvarila boljši rezultat od napovedi. Za slednje so po njegovi oceni krivi tudi sami, ker so pozno vstopili v kampanjo. Izpostavil je tudi problem nizke udeležbe. Med kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem, ne vidi razlike.

"Vsa čast naši kandidatki, ki se je dobro borila in skušala v to kampanjo vnesti veliko vsebine, kar ni bil predviden okvir. Hvala tudi vsem volivcem, ki so vsebino prepoznali," je v prvem odzivu dejal Janša.

STA


Najbolj brano