Volilci Pahorju zaupali nov mandat predsednika republike (video)

Volilci so v današnjem drugem krogu predsedniških volitev aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju zaupali nov mandat, kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah. S 53,11 odstotka glasov volilcev je namreč premagal kamniškega župana Marjana Šarca, za katerega je glasovalo 46,89 odstotka volilcev.

Predsednik republike Borut Pahor Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih Državne volilne komisije 40,35-odstotna. Preštetih je sicer 90,95 odstotka vseh glasovnic.

Zmaga Boruta Pahorja na današnjih predsedniških volitev je najtesnejša v zgodovini samostojne države, saj s tako majhno razliko ni zmagal še nihče od dosedanjih predsednikov. Borut Pahor je doslej poleg Milana Kučana tudi edini predsednik, ki bo funkcijo opravljal dva mandata.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije. Čez teden dni, 20. novembra, pa bodo prišteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A ti glasovi razmerja med kandidatoma ne morejo več spremeniti. Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja.

Nov petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik Borut Pahor nastopil 23. decembra, dan prej pa bo zaprisegel pred državnim zborom.

Volilna udeležba v današnjem drugem krogu predsedniških volitev je bila najnižja v zgodovini samostojne države, saj je na volišča prišlo manj kot 42 odstotkov volilnih upravičencev.

Drugi predsednik republike, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo

Po delnih neuradnih izidih in preštetih več kot 99 odstotkov glasovnic je za Pahorja glasovalo približno 53 odstotkov volilcev, za kamniškega župana Šarca pa 47.

Na tokratnih volitvah smo sicer predsednika republike dobili v drugem krogu glasovanja, saj v prvem krogu 22. oktobra nihče izmed kandidatov ni dobil absolutne večine glasov. Tedaj je za Pahorja glasovalo 47,21 odstotka volilcev, za Šarca pa 24,76 odstotka.

Tedaj se je z njima pomerila še sedmerica kandidatov, ki pa so iz tekme po prvem krogu izpadli: Romana Tomc (13,68 odstotka glasov), Ljudmila Novak (7,24 odstotka), Andrej Šiško (2,21 odstotka), Boris Popovič (1,8 odstotka), Maja Makovec Brenčič (1,73 odstotka), Suzana Lara Krause (0,78 odstotka) in Angelca Likovič (0,59 odstotka).

Po slovenski ustavni ureditvi sicer predsednik republike predstavlja Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, sicer pa so njegove pristojnosti omejene. Med njegovimi pristojnostmi so razpisovanje volitev v državni zbor, razglašanje zakonov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov ter odločanje o pomilostitvah. Ima pa tudi kar nekaj kadrovskih pristojnosti, predvsem predlagalnih.

Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo. Dva mandata jo je opravljal Milan Kučan, za njim pa po en mandat Janez Drnovšek in Danilo Türk. Slednjega je Pahor premagal na volitvah leta 2012.

Pahor: Slovenski politiki bom pomagal reševati probleme

Pahor je v svojem volilnem štabu po delnih neuradni izidih po skoraj vseh preštetih glasovnicah v nagovoru napovedal, da bo predsednik vseh, a se bo po kritikah v kampanji potrudil, da bo njegov glas bolj slišan. Najpomembnejše sporočilo teh volitev pa je po njegovem mnenju, da zmagujejo tiste politične sile, ki povezujejo.

Vsem, ki so odšli na volitve, se je Pahor zahvalil za vero v demokracijo. “Potrudil se bom, da bodo bolj verjeli v demokracijo in njene institucije tudi tisti, ki se volitev niso udeležili,” je napovedal.

“Pred petimi leti jih je mnogo glasovalo zame, ker so bili proti tedanjemu predsedniku, letos so glasovali zame, ker so bili za aktualnega predsednika in našo politiko,” je dejal. Podporo razume kot veliko odgovornost, kot je napovedal, bo upravičil vsa pričakovanja. Pomembno se mu zdi, da so ljudje glasovali za politiko povezovanja. Po 20 letih se je po njegovih besedah tudi prvič zgodilo, da je nekdo na tako visokem položaju dobil vnovičen mandat.

Iz kampanje se je Pahor mnogo naučil. Napovedal je, da bo v glavnem delal tako kot zdaj. Bo predsednik vseh, povezoval bo in gradil na tem, kar je skupno.

Potrudil se bo, da bo njegov glas bolj slišan. A je ob tem poudaril, da se bo oglašal na način, da bo “slovenski politiki pomagal reševati probleme in ne poglabljati razlik”.

Najbolj pomembno sporočilo rezultata volitev je po njegovem mnenju, da zmagujejo tiste sile in tista sporočila, ki povezujejo. “Slovenija je šla skozi hudo krizo, ki je poglobila nezaupanje do vsega. Zdi se mi, da počasi, a zanesljivo Slovenci postajamo bolj samozavestni, bolj suvereni, smo bolj odprti, manj prepirljivi. Dokončno smo spoznali, da so med nami lahko številne razlike, ni pa nobene potrebe, da se sovražimo,” je Pahor še izpostavil v nagovoru.

Nizko volilno udeležbo je vseeno ocenil kot “korak naprej”, saj ni bistveno odstopala od prvega kroga pred tremi tedni. “Na volišča je prišlo več ljudi, kot smo pričakovali,” je dejal. Prepričan je še, da bodo državnozborske volitve prihodnje leto bistveno bolj spremljane.

Za odličen rezultat je Pahor čestital nasprotniku Marjanu Šarcu. Zahvalil se je tudi podpornikom iz vrst parlamentarnih strank SD, DeSUS in NSi.

STA


Najbolj brano