Še teden dni do finala predsedniške tekme

Od drugega kroga predsedniških volitev nas loči le še teden dni, volilci pa lahko svoj glas med torkom in četrtkom oddajo tudi predčasno. Aktualni predsednik Borut Pahor in njegov izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec, ki sta pred sklepnim delom volitev nekoliko zaostrila retoriko, imata še nekaj dni časa za prepričevanje volivcev.

V primerjavi s kampanjo pred prvim krogom volitev sta Pahor 
in Šarec tokrat snela rokavice in nastopata ostreje. Foto: ANZE MALOVRH/STA
V primerjavi s kampanjo pred prvim krogom volitev sta Pahor in Šarec tokrat snela rokavice in nastopata ostreje. Foto: ANZE MALOVRH/STA

SLOVENIJA > Borut Pahor in Marjan Šarec, ki so jima volilci v prvem krogu namenili največ glasov, tudi pred finalno etapo predsedniške tekme nadaljujeta z osebnim nagovarjanjem volivcev, kot sta si ga zastavila že ob začetku volilne kampanje. Pahor to počne s pohodi po Sloveniji, Šarec pa različne slovenske kraje obiskuje z avtobusom.

Pred drugim krogom volitev, ki bo 12. novembra, se bosta kandidata pomerila še na nekaj televizijskih soočenjih, nekaj pa sta jih prestala že v minulih dveh tednih. V primerjavi s kampanjo pred prvim krogom volitev sta Pahor in Šarec tokrat snela rokavice in nastopata ostreje.

Za nagovarjanje volilcev imata sicer čas le še do petka do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega je treba spoštovati vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

Še pred nedeljskim drugim krogom bo glas za enega od kandidatov mogoče oddati predčasno. Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta od torka do četrtka, od 7. do 9. novembra, med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve bodo potekale tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

V sredo, 8. novembra, pa se izteče rok, do katerega morajo volilci, ki bi želeli glasovati na volišču, dostopnem za invalide, svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji. Isti rok velja tudi za tiste volilce, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča ter želijo glasovati na volišču v drugem okraju.

Enako velja za volilce, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik. Ti lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu.

Prav tako do srede morajo volilci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere uresničujejo volilno pravico, ali Državni volilni komisiji.

Drugi krog predsedniških volitev je potreben, ker v prvem poskusu 22. oktobra nihče izmed devetih kandidatov ni dobil absolutne večine glasov volivcev. Največ jih je sicer prepričal Pahor, za katerega je glasovalo 47,21 volivcev, za njegovega protikandidata v drugem krogu Šarca pa je glasovalo 24,76 odstotka udeležencev.

Za tretjeuvrščeno Romano Tomc, kandidatko SDS, je glasovalo 13,68 odstotka volivcev. Sledila ji je kandidatka NSi Ljudmila Novak s 7,24-odstotno podporo. Na petem mestu je pristal kandidat Zedinjene Slovenije Andrej Šiško (2,21 odstotka), sledili so koprski župan Boris Popovič (1,80 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (1,74 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,78 odstotka) in Angelca Likovič (0,59 odstotka).

Na volišča je prišlo 44,24 odstotka volilnih upravičencev, kar je ena najnižjih udeležb v zgodovini.

STA


Najbolj brano