Primorci so najbolj zvesti Pahorju

Hitra analiza pokaže, da si je Borut Pahor zagotovil zmago s podporo Primorcev, Štajercev in Prekmurcev, medtem ko so bili Gorenjci pričakovano za Marjana Šarca, v ostalih volilnih enotah pa je bila razlika le nekaj odstotkov.

KOPER, NOVA GORICA> Na Primorskem (brez Idrije) je Borut Pahor dobil 50.638 glasov (63,08 odstotka), Marjan Šarec pa 29.634 glasov (36,92 odstotka). Pahor je po pričakovanju dobil največjo podporo v svoji Novi Gorici. V njenem podeželskem okraju so ga podprli 73-odstotno. Močno podporo so mu izkazali tudi na Ajdovskem, ki je politično tradicionalno konzervativno usmerjeno. A je to vseeno bistveno manj kot pred petimi leti, ko je v Novi Gorici in Ajdovščini prejel več kot 80 odstotkov glasov.

V Istri je prejel manj kot 60 odstotkov, a je to celo več kot v drugem krogu proti Danilu Türku pred petimi leti. Pahor je na Primorskem najnižjo podporo dobil v Idriji, ki pa spada v gorenjsko volilno enoto. Vpliv Marjana Šarca se je iz Gorenjske očitno prenesel tudi na Idrijsko. V prvem krogu je imel Pahor tam še prednost. Med ostalimi primorskimi okraji je izvoljeni predsednik najnižjo podporo zbral v Postojni.

V ostalih volilnih okrajih so Pahorja, tako kot v prvem krogu, z več kot 60 odstotki podprli v treh prekmurskih okrajih. Šarec je poleg svojega Kamnika, kjer je dobil 73,49 odstotka, zmagal še v 16 okrajih, večinoma na Gorenjskem in severno od Ljubljane.

Postojnska volilna enota je imela z 38,63 odstotkov drugo najnižjo volilno udeležbo v državi. Manj volilcev (37,69 odstotka) je odšlo na volišča le v mariborski volilni enoti. Najvišja je bila sicer udeležba na Gorenjskem, kjer je glasovalo 45,07 odstotka volilcev. Odziv volilcev je bil izjemno nizek predvsem v Istri, oba koprska okraja in Piran so na zadnjih treh mestih, Piran je z 28,20 odstotka osvojil neslavno prvo mesto.

DENIS SABADIN


Najbolj brano