Pahor: Lačen sem soočenj pred drugim krogom

Predsednik republike, ki se bo v drugem krogu predsedniških volitev pomeril z Marjanom Šarcem, se veseli razprav v nadaljevanju kampanje, ki bodo po njegovih pričakovanjih bolj vsebinske. "Lačen sem soočenj," je dejal in napovedal, da bo obenem tudi nadaljeval s pohodi po Sloveniji, njegov cilj je prehoditi tisoč kilometrov.

Predsednik republike, ki se bo v drugem krogu predsedniških 
volitev pomeril z Marjanom Šarcem, se veseli razprav v 
nadaljevanju kampanje, ki bodo po njegovih pričakovanjih 
bolj vsebinske.  Foto: LEO CAHARIJA
Predsednik republike, ki se bo v drugem krogu predsedniških volitev pomeril z Marjanom Šarcem, se veseli razprav v nadaljevanju kampanje, ki bodo po njegovih pričakovanjih bolj vsebinske.  Foto: LEO CAHARIJA

LJUBLJANA > Pahor je po koncu današnje seje preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu v izjavi za medije pojasnil, da je zanj pomembno, da se bo tudi skozi delo preiskovalnih komisij izkazalo, da so se v času, ko je bil predsednik vlade, trudili po svojih najboljših močeh, da bi v skladu z zakoni in tedanjimi možnostmi čim prej potegnili slovensko gospodarstvo in družbo iz krize.

Meni, da je bilo prav, da je lahko danes povedal, kaj vse so počeli, zlasti da so razčistili vprašanja glede iranskega denarja, da ljudje ne bi mislili, da so kaj odobrili ali dovolili kaj nezakonitega. Nekateri po njegovih besedah menijo, da ni prav, da je bila seja preiskovalne komisije med kampanjo, sam pa je prepričan, da ima komisija pravico poklicati kogarkoli takrat, ko meni, da je to prav.

Pahor je prepričan, da mu bo v drugem krogu uspelo in da bo ostal predsednik republike. Kot je napovedal, si bo prizadeval za tri stvari: za povezovanje in sodelovanje, za politično stabilnost in za varnost.

Na soočenja, ki čakajo kandidata v drugem krogu, gleda z "velikim apetitom". Devet kandidatov, kolikor jih je bilo v prvem krogu, je po njegovih besedah preveč, da bi se odprla in izčrpala neka vsebinska razprava, "dialog dveh pa bo to ponujal". Zato bi si Pahor želel, da se izkaže, katera stališča med ljudmi uživajo tisto mero zaupanja, ki je potrebna, da nekdo opravlja funkcijo predsednika republike.

Kot predsednik republike bi si želel, da bi bila volilna udeležba višja, ampak ljudje so samostojni, po svoji vesti se odločijo, ali se bodo volitev udeležili. "Tudi glede tega ne bi želel biti kakšen pridigar, ki bi zdaj ocenjeval njihovo razmišljanje in ravnanje, oni imajo pravico in se na osnovi pravice odločijo," je dejal Pahor. Obenem meni, da bo v drugem krogu morda udeležba višja, "kajti zdaj se bo verjetno ta vsebinska razprava nekoliko bolj razplamtela in to bo mogoče zanimalo kaj več ljudi". Sam se bo, kot je napovedal, s svojimi stališči in z zavzemanjem za stvari, ki se mu zdijo pomembne za varno prihodnost države, potrudil na volišča pritegniti čim več ljudi, ki bi ga podprli.

Obenem bo nadaljeval s pohodi po Sloveniji, imenovanimi Po dolgem in počez. Pred prvim krogom volitev je prehodil približno 700 kilometrov. To mu je, kot je dejal danes, ogromno pomenilo in po njegovi oceni je tudi vplivalo na rezultat v prvem krogu. Njegov cilj pa je prehoditi tisoč kilometrov.

Po delnih neuradnih izidih je Pahor v nedeljskem prvem krogu volitev prejel 47,07 odstotka glasov, drugouvrščeni Marjan Šarec pa 24,96 odstotka.

STA


Najbolj brano