Kandidati so ob oddaji glasov povedali

Medtem ko se je Marjan Šarec odločil, da na rezultate volitev počaka v domačem Kamniku, je vseh preostalih osem kandidatov končni izid današnjega izbora predsednika države pričakalo v Ljubljani. Še pred tem so vsak v svojem domačem kraju ob oddaji glasu novinarjem povedali, kakšna so njihova pričakovanja.

Borut Pahor s soprogo Tanjo in mamo Ivo.
Borut Pahor s soprogo Tanjo in mamo Ivo. 

Popovič: Kampanja je bila preveč medla

Dolgoletni župan Mestne občine Koper in predsedniški kandidat Boris Popovič je ob današnji oddaji glasu v Kopru volilno kampanjo ocenil kot preveč medlo. "Na koncu je bilo malo bolje, smo imeli kandidati nekaj več priložnosti povedati svoja stališča. Upam, da smo uspeli doseči čim večje število prebivalcev," je dejal.

Javnomnenjskim anketam, ki so naročene, ne verjame. Prav ankete pa vplivajo na javno mnenje, prav na tej osnovi se ljudje odločajo, ali sploh iti na volišča. "Tisti, ki mislijo, da bo zmagal sedanji predsednik in s tem niso zadovoljni, enostavno ne gredo na volišča, ker menijo, da ne morejo nič spremeniti. In prav to je največji problem," je ocenil Popovič.

Po njegovem prepričanju bi ob nastopih v medijih kandidati potrebovali bistveno več časa, "ker v teh nekaj soočenjih s 30 sekundami časa za odgovore na vprašanja ne vem, koliko smo lahko bili prepričljivi", je dodal.

Angelca Likovič spekla potixco tudi pred prihodom na volišče

Predsedniška kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič je na volišče v Grosuplju danes prišla v spremstvu moža. Z glasovi se ne obremenjuje, je pa dejala, da je vsak glas zanjo glas za otroke.

Je pa še pred oddajo glasu že spekla potico. Napovedala je namreč, da bodo danes na stranki, ki jo je predlagala, praznovali, ne glede na to, koliko glasov bo dobila. "Kolikor jih bo, je zame že uspeh. Mi smo mlada stranka, smo na začetku," je poudarila.

Ljudmila Novak: Uspeh je že vsak rezultat, ki je večji od strankarske podpore

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ob oddaji svojega glasu dejala, da meni, da bo na današnjih predsedniških volitvah zmagala oziroma se uvrstila v drugi krog. Sicer pa bo zanjo uspeh že vsak rezultat, ki bo večji od strankarske podpore, je povedala.

Volilna kampanja je bila po njenih besedah naporna. Bilo je veliko različnih intervjujev, najbolj pa so bila naporna soočenja, je dejala ob oddaji glasu.

Šarec: Kdor je za spremembe, je glasoval zame

Če so volivci za spremembe, bodo glasovali zame, je ob oddaji glasu na današnjih predsedniških volitvah dejal predsedniški kandidat Marjan Šarec. Kot je povedal, poraza zanj ne more biti, saj ga do zdaj ni bilo v državni politiki in bo vsaka podpora, ki jo bo dobil, zanj pomenila uspeh.

Volilne kampanje ni jemal na življenje in smrt, je povedal. Zagotovil pa je, da je dal vse od sebe. "Povedal in naredil sem tisto, kar sem mislil, da je prav," je dejal.

Ob vprašanju, ali se bo s svojo stranko podal tudi na parlamentarne volitve prihodnje leto, pa je odvrnil, da ne dela tovrstnih načrtov. "Če nimaš načrtov, se tudi podreti ne morejo," je dejal.

Šiško simbolično oddal glas pet pred dvanajsto

Predsedniški kandidat Zedinjene Slovenije Andrej Šiško je svoj glas v Mariboru oddal pet pred dvanajsto, kar ima po njegovih besedah tudi določeno simboliko. Kot je dejal, vztraja pri besedah iz začetka kampanje, da gre za nepoštene, nesvobodne, nepravične, nezakonite in protiustavne volitve, saj vsi kandidati niso imeli enakih možnosti.

Po oddaji svojega glasu je celo zatrdil, da bo prišlo do kraje glasov, zato bodo rezultati volitev lažni in ne bodo odražali realnega mnenja volivcev. "To smo vedeli že pred tem, ko smo se odločili, da gremo v predvolilno kampanjo. A naš cilj smo dosegli, saj smo prebudili ljudi, ki so začeli razumeti, da je vse skupaj navadna prevara. To je naša zmaga," je dejal Šiško.

Maja Makovec Brenčič: Ni vse tako slabo, kot si prevečkrat povemo

Kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič o pričakovanjih današnjega glasovanja v izjavi po oddaji glasu ni želela govoriti: "Pustimo se presenetiti, povedali bodo volivke in volivci."

Na vprašanje, kakšen rezultat bi bil zanjo na teh volitvah uspeh, pa je dejala, da je uspeh že, da so lahko v ospredje postavili program, "da smo si povedali, da znamo in zmoremo". "Če je kdo slišal ta glas, potem je pravzaprav zmaga že tu. Vsak tak glas nas bo nesel naprej, predvsem z dobro voljo," je dejala in znova poudarila, da ni vse tako slabo, kot si prevečkrat povemo.

Rezultata, ki ga bo zabeležila, pa ne želi povezovati z morebitno podporo stranki SMC na prihodnjih državnozborskih volitvah. "Program je bil moj, z jasno vizijo in vrednotami, ki jih zagovarjam.”

Pahor ob oddaji glasu dejal, da ne pričakuje zmage v prvem krogu

Kandidat za predsednika republike in sedanji predsednik Borut Pahor je svoj glas oddal v domačem Šempetru pri Gorici v spremstvu družine. Ob tem je povedal, da ne pričakuje zmage v prvem krogu, saj bi bilo preveč optimistično pričakovati, da bo vsak drugi volivec glasoval samo za enega izmed devetih kandidatov.

"Pošteno bom povedal, da sem se na volitve odpravil zato, da postanem tudi v drugem mandatu predsednik. Moje misli so usmerjene na uspeh, na to, da bi nadaljeval s politiko, ki sem jo začel, z nekaterimi novimi odtenki, ker se okoliščine spreminjajo. Ampak danes bo v vsakem primeru en vesel večer, to pa si upam napovedati," je še poudaril.

Romana Tomc: Predsednik republike mora biti zastopnik ljudi

Kandidatka SDS za predsednico republike Romana Tomc je ob oddaji glasovnice izrazila optimizem. "Zadnji nastopi, ankete in pogovori z ljudmi dajejo upanje, da bo tudi tokrat drugi krog," je povedala.

Kampanja pred letošnjimi predsedniškimi volitvami je bila po njeni oceni dokaj korektna. Med kandidati po njenih besedah ni prišlo do kakšnih nizkih udarcev, bile pa so kritike. "Sem in tja sem pogrešala več vsebinskih razprav," je poudarila Tomčeva.

O vse nižji volilni udeležbi na preteklih volitvah je povedala, da gre za svojevrstno težavo, ki pa je značilna tudi za druge države po svetu in Evropi. Več bi bilo treba narediti na tem, da državljankam in državljanom "povrnemo zaupanje v to, da vsak njihov glas šteje in da so pravzaprav oni tisti, ki edini lahko spremenijo stvari na bolje," je pojasnila.

Suzana Lara Kraure: Rim se ni zgradil v enem dnevu

Predsedniška kandidatka SLS Suzana Lara Krause je svoj glas malo pred deseto uro zjutraj oddala na Ptuju. Kot je ob tem povedala, je pred volilnim dnem preživela nekoliko bolj miren dan kot v zadnjih tednih, čeprav kampanja po njenem niti ni bila tako stresna, kot je pričakovala. Pričakuje veliko volilno udeležbo, saj imajo volivci pestro izbiro.

Na vprašanje, s kakšnim rezultatom bi bila osebno zadovoljna, je odvrnila, da se Rim ni zgradil v enem samem dnevu in tudi spremembe ne bodo prišle v tako kratkem času. Želi pa si, da bi ljudje pokazali, da si vendarle sprememb želijo, zato bi bil zanjo vsak rezultat nad enim odstotkom krasen, še posebej glede na to, da je pred volitvami praktično nihče ni poznal.

STA


Najbolj brano