Erjavec: Vesel sem Pahorjeve zmage, novih obrazov ne potrebujemo

Predsednik Desus Karl Erjavec je prvem odzivu po tistem, ko je postalo jasno, da je Borut Pahor zmagovalec predsedniških volitev, izrazil zadovoljstvo, da je temu tako. Po njegovem Pahorjeva zmaga kaže, da ne potrebujemo novih obrazov. “Ti pridejo, zmagajo in a tudi hitro odidejo,” je dejal.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > “Potrebujemo politične izkušnje in politično kilometrino. Položaj v svetu ni tako prijazen, da bi se lahko igrali,” je dejal Karl Erjavec in se pohvalil, da je pravilno napovedal, da bo Borut Pahor zmagovalec predsedniških volitev.

Za Pahorjevega protikandidata Erjavec upa, da bo zbral pogum in ustanovil stranko “in da gremo v soočenje” na parlamentarnih volitvah. Bo pa Marjan Šarec moral po njegovem mnenju precej zavihati rokave, če bo želel oblikovati močno in dobro organizirano stranko na državni ravni.

Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju za zmago na predsedniških volitvah na družbenem omrežju twitter čestitajo tudi iz sosednjih držav. Med njimi sta avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kot je v medijskem središču v Cankarjevem domu povedal Pahor, sta se s hrvaško kolegico sicer že pogovarjala po telefonu. Njuno naslednje srečanje pa še ni dogovorjeno. Če bosta ocenila, da bo to potrebno, pa se bosta verjetno srečala še v njegovem iztekajočem se mandatu, je ocenil Pahor. Van der Bellen pa je na twitterju zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja s Pahorjem. Pahorju je na twitterju sicer čestitala tudi nekdanja predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor, s katero sta tesno sodelovala v času sprejema arbitražnega sporazuma.

Glede volilne kampanje je dejal, da del volivcev ni glasoval za Šarca, ampak proti Borutu Pahorju. “Vemo, da smo imeli pisma intelektualcev in še druge zgodbe, zato sem vesel, da je zmagal Borut Pahor,” je ponovil.

Premier Miro Cerar se je s čestitko Borutu Pahorju, ki glede na delne neuradne izide ostaja na mestu predsednika republike, oglasil na družbenem omrežju twitter. Kot je zapisal, pričakuje “tvorno sodelovanje v korist Slovenije”.

Predsednik SD Dejan Židan je odzivu na zmago Boruta Pahorja izrazil zadovoljstvo, da je zmagal kandidat, ki so ga podprli v SD. Ponovil je, da predsedniška tekma ni bila tekma med dvema kandidatoma, pač pa da je šlo za ocenjevanje dosedanjega dela predsednika republike Pahorja.

Brglez čestital Pahorju: Želim mu veliko poguma in vladarske modrosti

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je čestital Borutu Pahorju ob ponovni izvolitvi za predsednika republike. “V njegovem drugem mandatu mu želim veliko poguma in vladarske modrosti ter skupnega dela z vsemi, v korist vseh nas - državljanov in državljank Slovenije,” je zapisal Brglez.

Brglez je za “dostojno predvolilno tekmo, pa tudi za pogum, da sta se v volilno tekmo za položaj predsednika republike sploh podala”, čestital tako Pahorju kot njegovemu protikandidatu Marjanu Šarcu.

V NSi čestitali Pahorju z željo, da bo kot predsednik združeval

Za zmago na predsedniških volitvah so Borutu Pahorju na družbenem omrežju twitter čestitali tudi v NSi. “V NSi želimo, da bo predsednik Slovenijo združeval, jo dostojno predstavljal doma in v svetu ter se zavedal svojega velikega poslanstva in odgovornosti do vseh državljanov Slovenije,” so zapisali.

Pahor je sicer v svojem prvem odzivu v štabu dejal, da je zanj danes glasovala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki se ji je za podporo tudi zahvalil. Že pred volitvami ga je javno podprl tudi poslanec stranke Jožef Horvat.

Delni neuradni izidi drugega kroga predsedniških volitev kažejo, da je Pahor prepričal okoli 53 odstotkov volivcev, Šarec pa 47. Tako bo po Milanu Kučanu prvi predsednik, ki bo na funkciji ostal še drugi mandat.

Janša: Volilna udeležba je pod mejo legitimnosti

Prvak SDS Janez Janša je na družbenem omrežju twitter tudi čestital Borutu Pahorju za zmago na današnjih volitvah in za nov predsedniški mandat. Ob tem pa je dodal, da je "udeležba sicer pod mejo legitimnosti, ki jo je sam postavil, a vsaj protikandidat ni bil v zaporu".

STA


Najbolj brano