Dan potem: kdo naj se boji Marjana Šarca?

Borut Pahor je včeraj prejemal še čestitke iz tujine, doma pa je nastopil čas za vprašanje, kako se bo izid predsedniških volitev preslikal na državnozborske, ki bodo potekale čez približno pol leta.

Marjan Šarec Foto: ZDRAVKO PRIMOŽIČ/FPA
Marjan Šarec Foto: ZDRAVKO PRIMOŽIČ/FPA

LJUBLJANA > Čeprav je Marjan Šarec še nekoliko skrivnosten, nihče ne dvomi, da bo dober izid, ki ga je dosegel na predsedniških, skušal unovčiti na državnozborskih volitvah, ki bodo potekale prihodnjo pomlad.

“Vsaka zdrava konkurenca v demokraciji je zelo dobrodošla in jo pozdravljamo,” je na vprašanje, ali jo skrbi, da bi na državnozborskih volitvah volilna baza SMC prešla k Šarcu, odgovorila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Nizka, komaj 42-odstotna volilna udeležba na predsedniških volitvah je ne preseneča. “Šlo je za volilno kampanjo, ki je bila v prvi vrsti cirkus dveh predstavnikov, ki sta s tem gradila na svoji podobi, prijaznosti, emocijah,” meni.

Pahor prejemal čestitke iz tujine

Borut Pahor, ki ga je po delnih neuradnih izidih na nedeljskih predsedniških volitvah podprlo nekaj manj kot 53 odstotkov volilcev, je včeraj prejemal čestitke tujih državnikov. Pahorju sta čestitke poslala predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ta se v zahtevnem sodobnem času zanaša predvsem na Pahorjeve izkušnje in odločno strmenje k stabilni in varni regiji v soseščini in verjame, da bo Slovenija po Pahorjevi zaslugi še naprej prispevala k razvoju EU. Pahor je prejel čestitke številnih politikov, zlasti iz soseščine. Čestital mu je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je Pahorju zaželel zdravja in uspehov. “Rad bi potrdil pripravljenost za nadaljevanje najinega konstruktivnega dialoga in skupnega dela v prid razvoju prijateljskih rusko-slovenskih odnosov in obojestranskega koristnega sodelovanja na različnih področjih. Prepričan sem, da je to v interesu obeh držav in da prispeva k zagotavljanju varnosti in stabilnosti na evropski celini,” je zapisal.

Da je ostal doma, je prostodušno povedal vodja poslancev Levice Luka Mesec: “Na volitvah smo videli, kako je videti politični prostor v Sloveniji, če tam ni levice. Vsi so šli zelo v desno, alternative ni bilo.” Visoko podporo Šarcu pa si pojasnjuje takole: “Mislim, da ne bi bilo veliko drugače, če bi namesto Marjan Šarec na listku pisalo Nepahor.”

Franc Jurša, prvi med poslanci Desus, meni, da so bile volitve referendum o Pahorju, saj so “nekateri politični veljaki iz sedanjosti in preteklosti” državljane nagovorili, naj ne glasujejo za Pahorja. Šarec si je nabral velik politični kapital, a vseeno so državnozborske volitve nekaj drugega in jih ni mogoče kar primerjati s predsedniškimi.

Možnost, da bi Šarec, ki - kot kaže - nagovarja levo sredino, najbolj škodil stranki SMC, obstaja, se strinja Jurša. Vprašanje pa je, kako bo znal Šarec ta kapital izkoristiti. “Mislim, da se bo potrudil, nekateri iz ozadja pa mu bodo verjetno tudi pomagali.”

Tudi Matjaž Han, ki vodi poslansko skupino SD, se strinja, da bo Šarec najbolj posegel v bazo SMC, saj bo, glede na povedano v kampanji, vsebinsko verjetno najbolj posegel na sredinski del.

Predsednica NSi in tudi sama predsedniška kandidatka Ljudmila Novak meni, da se bo do državnozborskih izkristaliziralo Šarčevo ozadje in načela. “Pred temi volitvami ni bilo čisto jasno, koga zastopa, kdo je v ozadju njegove volilne kampanje. To ni bilo volilcem povsem jasno, zato je morda dobil glasove tudi tistih, ki volijo drugače, nekateri pa so mu dali glas zaradi nezadovoljstva z aktualnim predsednikom.” Novakova je še poudarila, da Šarčevega rezultata ne moremo kar preslikati na državnozborske volitve, saj se bodo na njih za glasove potegovale tudi druge nove in zunajparlamentarne stranke.

Ena od njih bo gotovo stranka Dobra država, ki jo konec tedna s somišljeniki ustanavlja nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. Ta o izidu nedeljskih volitev meni: “To samo kaže, da tranzicija v Sloveniji ni bila zaključena, da demokratični procesi potekajo in da si ljudje želijo spremembe, ki niso bile opravljene.”

V stranki SDS kljub vztrajnim prošnjam novinarjev izida volitev niso komentirali. JANA KREBELJ


Najbolj brano