Anketa Dnevnika in Večera: Pahor utrjuje prvi štartni položaj

Čeprav je Pahorju trend podpore v zadnjem tednu dni blago narasel in Šarcu blago padel, se razmerje med njima ni pomembno spremenilo. Po volilni napovedi, ki jo je za Dnevnik in Večer opravila Ninamedia, tako kaže, da bo aktualni predsednik Borut Pahor prihodnjo nedeljo za predsednika republike izvoljen že v prvem krogu.

Borut Pahor Foto: TOMAŽ PRIMOŽIČ/FPA
Borut Pahor Foto: TOMAŽ PRIMOŽIČ/FPA

LJUBLJANA > Gre za javnomnenjsko raziskavo po metodi “tracking poll”, ki se izvaja dnevno, vsak dan na novem vzorcu anketirancev, in spremlja premike volilnega telesa.

Po volilni napovedi bi tako Borut Pahor v prvem krogu slavil s 57,9-odstotno podporo, sledili bi mu kamniški župan Marjan Šarec z 22,7-odstotno, evropska poslanka Romana Tomc z 8,1-odstotno in predsednica NSi Ljudmila Novak s 5,4-odstotno podporo.

Za njimi sta se zvrstila še koprski župan Boris Popovič (2,4 odstotka) in Angelca Likovič (2,1 odstotka), manj kot odstotno podporo pa imajo na zadnjih treh mestih ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (0,8 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,5 odstotka) in Andrej Šiško (0,1 odstotka).

Pahor je bistveno bolj priljubljen med ženskami kot med moškimi, saj mu svoj glas zagotavlja 55 odstotkov vseh volilk, ki izjavljajo, da se bodo zanesljivo udeležile volitev, in 36 odstotkov vseh volilcev. Med tistimi, ki ga bodo volili, prevladujejo starejši od 60 let - takih je ena tretjina vseh Pahorjevih volilcev.

Naročnika raziskave “tracking poll” sta časnika Dnevnik in Večer, izvaja pa jo agencija Ninamedia od 5. do 20 oktobra. Izvajajo jo vsak dan na novem vzorcu naključno izbranih polnoletnih oseb. Prvo anketo so objavili po tridnevnem anketiranju, od tedaj pa dnevno objavljajo rezultate anketiranja zadnjih treh dni, tako da je v vzorec za izdelavo vsakokratne volilne napovedi vključenih 540 respondentov.

STA


Najbolj brano