Anketa Dela: Pahor bi bil boljši predsednik od Šarca

V anketi časnika Delo je na vprašanje, kateri od obeh kandidatov v drugem volilnem krogu bi bil boljši predsednik republike, aktualnega predsednika Boruta Pahorja izbralo 43 odstotkov, kamniškega župana Marjana Šarca pa 33 odstotkov vprašanih, medtem ko je bila slaba četrtina neopredeljenih.

Marjan Šarec in Borut Pahor se pripravljata na drugi krog 
predsedniških volitev.
Marjan Šarec in Borut Pahor se pripravljata na drugi krog predsedniških volitev. 

LJUBLJANA > Delova anketa je ugotovila, da bi v starostni skupini nad 65 let skoraj polovica volilcev izbrala Marjana Šarca in slaba tretjina Boruta Pahorja. Pahor bi bil boljši predsednik za naslednje skupine volivcev: skoraj vsi podporniki DeSUS, ki so sodelovali v anketi, so izbrali njega, prav tako 60 odstotkov anketirancev s predznakom SD, poleg tega izstopajo še anketiranci iz Prekmurja in Podravja.

Ob vprašanju, ali je rekordno nizka udeležba v prvem volilnem krogu razlog za zaskrbljenost, se javnost razdeli na dva pola: en del je zaradi nizke volilne udeležbe zaskrbljen (48 odstotkov), drugi ne (47 odstotkov). Dobra tretjina vprašanih je slabšo volilno udeležbo pripisala slabi izbiri med predsedniškimi kandidati.

Približno toliko jih pravi, da se ljudje niso odpravili na volišča, ker menijo, da funkcija predsednika republike ni pomembna, dobra petina pa predvideva, da mnogi tega niso storili zato, ker so bili prepričani, da bo Pahor zmagal že v prvem krogu. Slabemu vremenu je krivdo za šibek volilni odziv pripisalo le pet odstotkov anketirancev.

Anketa je tudi preverila, kako volilno telo dojema funkcijo predsednika republike - je pomembna ali ne. Glede na to, da je za več kot dve tretjini vprašanih to pomembna funkcija, je iz rezultatov ankete mogoče sklepati, da bo zaradi tega v drugem krogu volilna udeležba nekaj višja.

Le dobra desetina sodelujočih v tokratni anketi Dela je izjavila, da jih je razplet prvega kroga predsedniških volitev presenetil. Da se bosta v drugem krogu pomerila Pahor in Šarec je povsem v skladu s pričakovanji več kot 80 odstotkov anketirancev.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Spletno anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 542 odraslih državljanov 25. in 26. oktobra opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

STA


Najbolj brano