Agresivno napadanje se ji upira

V politični zgodovini Ljudmile Novak ni afer. “Hvala bogu. Edino z gospodom se rada vidiva ...” se kandidatka NSi za predsednico republike sproščeno obrne in med smehom pozira našemu fotografu, “... prek fotoaparata”. Pravi, da se trudi živeti pošteno, odgovorno in po zakonih, zato za afere ni podlage. “Se pa zato rokujem s Kučanom, pa sem levičarka,” pikro doda.

Ljudmila Novak Foto: SRDJAN ŽIVULOVIĆ/BOBO
Ljudmila Novak Foto: SRDJAN ŽIVULOVIĆ/BOBO

Javno nastopanje Ljudmili Novak ne dela težav. Veliko se smeji in niti za hip ne da vtisa, da ji je tešenje medijske radovednosti odveč.

Dolgo v vlogi učiteljice

Preden je pred 16 leti postala političarka, je bila 18 let učiteljica. Tudi za katedrom človek osvoji veščine nastopanja, a pedagoška kariera ji je odprla še druge horizonte. Kot profesorica slovenščine in nemščine je prvo službo dobila v šolskem centru v Murski Soboti, sledilo je leto v dekliškem vzgajališču v Višnji Gori. Vzgojno problematična dekleta, od katerih “lahko dobiš tudi kakšne ključe v glavo”, so potrebovala pogovor in razumevanje. “Tam sem videla, v kako težkih razmerah živijo nekateri mladostniki, ki pobegnejo od doma, največkrat zaradi razbitih družin.” Ko se je primožila v Moravče, je našla delo v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku. Pridobila si je FIBO kvalifikacijo za delo z gibalno oviranimi osebami.

Ljudmila Novak

Rojena: 1. avgusta 1959

Stalno bivališče: Imenje pri Moravčah

Izobrazba: profesorica slovenskega in nemškega jezika

Zaposlitev: poslanka v državnem zboru

Družina: mož Roman, otroci Sara (30), Tilen (28) in Rozala (26). Ima pet vnukov

Kariera:Med leti 1983 in 2001 je bila učiteljica, med leti 2001 in 2004 je bila županja Moravč, nato pa v mandatu 2004-2009 slovenska poslanka v Evropskem parlamentu. Na državnozborskih volitvah 2011 in 2014 je bila izvoljena za poslanko. V drugi Janševi vladi leta 2012 je bila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Podpora: kandidira s podporo stranke NSi

Leta 2000 se je včlanila v NSi, leto pozneje pa postala županja Moravč. V politiko ni šla, ker bi ji delo z otroki zraslo čez glavo - tudi kot županja se je enkrat na teden vračala k poučevanju -, ampak ker so jo k temu nagovarjali ljudje v stranki in v domačem kraju. Moravčani so jo poznali zaradi njenega kulturnega udejstvovanja, zlasti delovanja v domačem kulturnem društvu, kjer je vodila dramsko skupino, pisala in režirala igre in - kot poudari - v tem uživala. Leta 2004 je bila na listi NSi izvoljena v Evropski parlament in tako prestopila lokalne okvirje.

Evropski poslanec Lojze Peterle se spominja njenih političnih začetkov: “Spominjam se je kot osebe, ki ji ni bilo vseeno in je bila pripravljena vstopiti v politični prostor z ambicijo po spremembah. Potem se je dokazala kot županja s posebno občutljivostjo za vprašanja sociale in kulture.” Nato sta si pet let delila klop v Evropskem parlamentu: “V vlogo evropske poslanke se je hitro vživela.”

“Ne govorim o Cerkvi kot instituciji, ampak o ljudeh v Cerkvi. S tega vidika bi morali gotovo podpirati mene, ker sem jim najbližja.”

Vodenje stranke je Novakova prevzela v težkih časih, leta 2008, po tistem, ko NSi na volitvah v državni zbor ni prestopila parlamentarnega praga. Leta 2011 jim je uspelo skoraj nemogoče: vrniti se.

Stranka je drugačna navznoter in navzven

Člani stranke so bili zaradi izpada iz parlamenta razočarani, se spominja svojih začetkov na čelu NSi. “Začela sem z mlado ekipo, ki je bila pripravljena delati brezkompromisno, brez starih zamer, tako da sem bila, ne bom rekla kot mama, ampak kot motor, ostali pa so mi pomagali.” V novih, moderno opremljenih prostorih v Ljubljani, kamor je stranka nedavno preselila svoj sedež, smo na hodnikih srečali same mlade obraze.

Zlasti gospodarski program, ki ga je ustvarila pomlajena ekipa, je pred štirimi leti v stranko pritegnil koprskega podjetnika Danijela Sertiča. V njegovih očeh je Novakova poštena, najbolj pa pri njej ceni to, da ne izstopa z materialnimi dobrinami ter da je dostopna in pripravljena poslušati ljudi, ki v stranki delujejo na nižjih ravneh. “Vidim, koliko ljudi jo spoštuje in ceni,” pove Sertič, ki vodi koprski mestni odbor NSi. “Večkrat sem imel priložnost družiti se z njo. Je sproščena, nikoli vzvišena, vedno se lahko z njo pogovarjaš o marsičem.”

Ureditev razmer v stranki

Novakova je stranko konsolidirala navznoter. Na vprašanje, ali so pri ljudeh, ki niso več na vodilnih mestih, ostale zamere, je odgovorila: “Vedno se pojavljajo tudi ljudje, ki imajo na kakšno stvar svoj pogled, še zdaleč pa ti ljudje niso v večini.” Predvsem pa je NSi pod njenim vodstvom jasno določila svojo pozicijo navzven, v odnosu do SDS. Žvižgi in zmerljivke, ki jih je bila deležna lani, ko je na shodu desnosredinskih strank pozvala k bolj demokratični desnici, sočutju, odpuščanju, vključevanju in pomoči beguncem, so bili le pika na i razhajanj med njo in Janezom Janšo. “Že ko sem prišla tja in videla, da so tam nekateri ljudje s precej agresivnimi transparenti, se nisem najbolje počutila,” se spominja. “Vedno se držim tega, da povem, kar je prav, ne glede na to, da me izžvižgajo.”

Pravi, da se trudi živeti po moralnih načelih, tako v politiki kot zasebno. Ji to preprečuje, da bi v politiki uporabila vsa orožja? “Samo po sebi se mi upira, da bi koga agresivno napadala, širila o kom laži ali delovala zahrbtno. To niso moja življenjska vodila, tega ne odobravam in vem, da ni prijetno, ko to doživljam na lastni koži.”

Ženska v politiki

Je kristjanka, vernica, ki zagovarja krščanske vrednote, a poudarja, da ne išče podpore Cerkve kot institucije. “Ne govorim o Cerkvi kot instituciji, ampak o ljudeh v Cerkvi. S tega vidika bi morali gotovo podpirati mene, ker sem jim najbližja.” Kot predsednico države bi se morala izrekati tudi o etičnih temah. Stališč ne bi spremenila. Spoštuje vsakega človeka, tudi istospolne, poudari, a pri posvojitvah gre za tretjega, otroka, zanj pa je najboljše, da je posvojen v tradicionalno družino. Splav je v ustavo zapisan posredno kot pravica staršev, da se svobodno odločajo o rojstvu svojih otrok. Tega ne bi prepovedala, čeprav sama spoštuje življenje od spočetja do naravne smrti. “Vsak bo odgovarjal zase. Nobeni ženski ni lahko in nobene ne obsojam, mislim pa, da ni prav, da bi to imeli za neko veliko civilizacijsko pridobitev, za katero bi delali celo propagando.”

Z možem Romanom imata tri otroke in pri 58 letih že pet vnukov. Rada se pohvali, da si na kmetiji sami pridelajo hrano. Že v Zgornji Velki v Slovenskih goricah je odraščala na kmetiji, zato je dela vajena. Imajo tudi živino, devet govedi in osla. Solidne poslanske plače ne troši za luksuz. “Vozim se z golfom, starim osem let. Bolj pomembno mi je, da sem pomagala otrokom, ki so se v zadnjih letih poročili. Imam vse, kar potrebujem, in ne potrebujem luksuza.”

Mož je bil politično aktiven še pred njo in je občinski svetnik v Občini Moravče. Tudi otroci so člani stranke, a zdaj se posvečajo družinam in poklicem. “Zdi se mi celo bolje, da človek dobi nekaj življenjskih izkušenj, se preizkusi in utrdi v svojem poklicu, kajti za politiko je še vedno čas.” Prek svoje poti je spoznala, kako se v politiki godi ženskam: “Pri kandidaturi za katero koli funkcijo sem doživela kar precej podcenjevanja, obrekovanja, spotikanja in morda bolj kritičnega ocenjevanja, kot če bi bila moški.”

V stranki so ocenili, da je Ljudmila Novak Slovencem že tako dobro poznana, da na reklamne plakate ob njeni sliki niso zapisali njenega imena. Na terenu je cele dneve. V petek ob treh in pol, ko se je srečala z nami, je imela za seboj že nekaj intervjujev in obisk kmetijskega sejma v Komendi.

Ko smo se poslovili, ji je ostalo prosto popoldne. “Zdaj moram iti še v trgovino, ker že dolgo nisem imela časa nakupiti nujnih stvari. Zvečer pa si bom celo privoščila masažo, ker me boli križ od vseh teh naporov.” V soboto pa naprej, na nova druženja z volilci.

JANA KREBELJ


Najbolj brano