Predsednik Pahor obsodil strelski napad na Kosovu

Predsednik Slovenije Borut Pahor se je danes na twitterju odzval na petkov strelski napad na avtobus v vasi Gllogjan na Kosovu, v katerem so umrli trije ljudje, in ga obsodil. Izrekel je tudi globoko sožalje družinam žrtev.

Predsednik Slovenije Borut Pahor  Foto: Leo Caharija
Predsednik Slovenije Borut Pahor  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Slovenski predsednik bo sicer v ponedeljek obiskal Kosovo, kjer se bo sestal s predsednico države Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem. Poleg tega bo obiskal pripadnike kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v Natovi operaciji Kfor.

Na petkov strelski napad na Kosovu se je pred tem že odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je na twitterju zapisal, da je zgrožen zaradi "grozljivega napada". Hkrati je pozval, da morajo vse, ki so odgovorni za "strašen zločin", privesti pred roko pravice. Dodal je, da "v teh bolečih trenutkih stoji prebivalcem Kosova ob strani", ter da si bo še naprej prizadeval za spravo na Zahodnem Balkanu.

V petkovem streljanju na avtobus sta bila ubita dijakinja in dijak, stara 16 oziroma 17 let, ter voznik avtobusa. Ranjena je bila še ena oseba, domnevno študent. Po navedbah prič je bilo na avtobusu, ki je bil na poti iz mesta Gjakove (Đakovica) v kraj Decan, manj kot deset potnikov. Kosovska policija je po napadu sprožila obsežno operacijo. Hkrati so iz policije sporočili, da terorizem najverjetneje ni bil motiv za napad.


Najbolj brano