Pozor, bodoči bruci na cesti!

Srednje in višje šole ter fakultete bodo danes in jutri polne bodočih dijakov in študentov, ki bodo na informativnih dnevih lahko dobili vse informacije, ki jih potrebujejo pred izbiro šole ali fakultete.

Izobraževalne ustanove bodo danes in jutri oblegali bodoči dijaki 
in študenti. Foto: STA
Izobraževalne ustanove bodo danes in jutri oblegali bodoči dijaki in študenti. Foto: STA

Univerza v Novi Gorici bo prihodnje študijsko leto pričakala z nekaj novostmi. Dosedanja visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo v Vipavi bo postala fakulteta, Akademija umetnosti pa se bo preselila iz Gorice v Rožno dolino. Vsebinska novost pa bo nov magistrski študijski program Načrtovanje in vodenje odprtega izobraževanja na Poslovno-tehniški fakulteti, ki se ukvarja z novimi pristopi k poučevanju. Bodoči bruci bodo poleg teh treh lahko obiskali še Fakulteto za naravoslovje, Fakulteto za humanistiko in Fakulteto za znanosti o okolju. Univerza v Novi Gorici je razpisala na prvi stopnji 220 mest na rednem študijo, in 60 na izrednem. Na drugi stopnji pa imajo 155 mest na rednem študiju in 50 na izrednem.

UP razpisala 1578 mest

Univerza na Primorskem izpostavlja novi izobraževanji, na Fakulteti za humanistične študije uvajajo medkulturno jezikovno posredovanje, Pedagoška fakulteta pa socialno pedagogiko že na 1. stopnji. Dijaki bodo lahko danes in jutri dobili informacije tudi na Fakulteti za management, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Fakulteti za turistične študije - Turistiki, Fakulteti za vede o zdravju in na pridruženi Fakulteti za dizajn. Univerza na Primorskem je skupaj razpisala 1578 mest, od tega 1183 za redni študij, 395 za izredni.

18.053 jih končuje osnovno šolo

Bodoče dijake danes in jutri pričakujejo tudi srednje šole. Ministrstvo sporoča, da osnovno šolo letos zaključuje 18.053 učencev, kar je 369 več kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 23.782 vpisnih mest na srednjih šolah, lani 23.756.

Na Fakulteti za pomorstvo in promet iz Portoroža, ki sodi pod okrilje Univerze v Ljubljani, si najbolj želijo okrepiti vpis v program ladijskega strojništva, ki že nekaj leta upada.

Bodoče študente fotografije in oblikovanja kamna pa pričakujejo na Višji strokovni šoli v Sežani.

Na vseh slovenskih univerzah je za študente višjih šol v naslednjem študijskem letu na voljo 11.664 mest, za študente univerzitetnega izobraževanja pa 18.636 mest. nr


Komentar novinarja

Silva Križman

“Ko bom velik, bom ...”

Danes in jutri bodo številni devetošolci in skorajšnji maturanti obiskali srednje in poklicne šole, fakultete in druge višje ter visokošolske ustanove. Nekateri z že izdelano vizijo, kaj bi radi počeli v življenju, mnogi pa še tipajo in ugotavljajo, katera so tista področja, ki bi jim omogočila zaposlitev in karierni razvoj. O dilemah, kako v Sloveniji ustvariti priložnosti za mlade, so sogovorniki spregovorili tudi na sinočnji okrogli mizi ob zaključku projekta Primorski pospešek, ki je nastal ...

Preberi več

Najbolj brano