Povprečna plača za april nižja od plače za marec

V Sloveniji je povprečna bruto plača za april znašala 1664,19 evra. V primerjavi s tisto za marec je bila nižja, nominalno za 0,4 odstotka, realno za 1,1 odstotka. V primerjavi s plačo za april lani pa je bila nominalno višja za 4,6 odstotka, realno pa za 3,1 odstotka, je danes objavil statistični urad.

LJUBLJANA > Povprečna neto plača za april je znašala 1078,95 evra. V primerjavi z marcem je bila nominalno nižja za 0,4 odstotka, realno za 1,1 odstotka. V primerjavi z aprilom lani pa je bila nominalno višja za 3,9 odstotka, realno za 2,4 odstotka.

Povprečna neto plača za april je bila v zasebnem sektorju za 0,8 odstotka nižja, v javnem sektorju pa je bila za 0,5 odstotka višja od plače za marec.

V mesečni primerjavi se je najbolj znižala v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, in sicer za devet odstotkov, vendar je bila kljub temu prav v teh dejavnostih najvišja in je znašala 1543,17 evra. Najbolj se je zvišala v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, za 7,3 odstotka.

Med regijami se je povprečna neto plača za april v primerjavi s plačo za marec najbolj zvišala v obalno-kraški regiji (za 3,6 odstotka), znižala pa v gorenjski regiji (za 2,8 odstotka). Višjo od slovenskega povprečja, za 8,5 odstotka, so jo ta mesec imeli le v osrednjeslovenski regiji, je navedel urad.


Najbolj brano