Pošta Slovenije tudi z znamko Giuseppeja Tartinija

Pošta Slovenije je danes izdala nov sklop slovenskih znamk, in sicer tri v sklopu serije Živalstvo ter eno v seriji Vodnjaki na Slovenskem, s septembrskim izidom pa so začeli tudi z novo serijo znamk Spomeniki slovenske tehniške dediščine in Varnost v prometu. Obeležili so tudi 330. obletnico rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija.

Pošta Slovenije je obeležila i 330. obletnico rojstva skladatelja in 
violinista Giuseppeja Tartinija.
Pošta Slovenije je obeležila i 330. obletnico rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija. 

MARIBOR > V živalski seriji se tokrat na treh znamkah v polah in eni v bloku predstavlja volk, na tretji znamki serije vodnjakov na Slovenskem pa vodnjak s črpalnim mehanizmom na utež v Ložu, ki bo izšel na znamki v bloku.

Ker letos obeležujemo 330. obletnico rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija, vlada pa je leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto, je Pošta obletnico obeležila še z znamko v poli v čast temu v Piranu rojenemu virtuozu italijanskega rodu.

Na prvi znamki serije spomenikov slovenske tehniške dediščine, ki bodo izhajale naslednjih pet let, bo v polah s po 25 znamkami prikazan avtomatski telefonski aparat Iskra ATA 11. Gre za prvi Iskrin telefon, namenjen širši uporabi, ki so ga razvili v začetku 60. let in je bil izjemno priljubljen, saj so jih v tistem času izdelali okoli 35.000 na leto.

Tudi v seriji, povezani s prometno varnostjo, bo v petih zaporednih letih izšlo pet znamk, prva pa bo opozarjala na pomembnost uporabe varnostnega pasu. K sodelovanju pri tej seriji je pristopila tudi Agencija za varnost prometa, saj želi tudi na ta način osveščati o pomenu prometne varnosti.

V naslednjih štirih letih bodo izšle znamke, ki javnost opozarjajo na varnost pešcev, varno vožnjo brez mobilnega telefona, varnost kolesarjev ter pravilno vožnjo po avtocestah, so še pojasnili na agenciji, kjer opozarjajo, da je v prvih sedmih mesecih letos stopnja uporabe varnostnega pasu pri umrlih voznikih avtomobilov znašala 68, v enakem obdobju lani pa 53.

Pred tokratnim rednim izidom je 9. septembra letos Pošta Slovenije izdala tudi razglednično dopisnico, s katero so obeležili 50. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so od 9. do 11. septembra potekali v Kamniku.


Najbolj brano